Jag var intresserad av Josef

Jag minns dem med värme. Min tonårstids julböner i Pedersöre kyrka. En enormt vacker enorm stenkyrka. Och en på julafton enormt välfylld kyrka. Om man ville ha en bra plats fick man komma länge på förhand.

(Anekdot: dagen innan jag fick min första pojkvän spelade han Josef i ovan nämnda julbön. Jag och familjen kom en timme på förhand. Mamma satt hela julbönen och funderade på vem av hennes döttrar det var som var intresserad av Josef. Det skulle komma att klarna, men inte där och då.)

Kyrkan var alltid full. Jag minns hur det fanns värdar vid ingångarna som hjälpte folk att hitta lediga platser där de egentligen inte fanns.

Mirakulöst nog rymdes alla alltid till sist.

I förrgår var jag på julbön i Pedersöre kyrka igen efter en paus på flera år. Vi kom inte i god tid. Vi fick inte bra platser. Faktum är att vi faktiskt inte fick plats i kyrkbänkarna. Och vi var inte de enda. Folk fick stå längst bak. Eller sitta i gångarna. (Eller ligga i gångarna, vilket några av våra barn tyvärr valde att göra.) Kyrkan var överfull i år.

Mirakulöst nog rymdes alla inte in.

För nog är ju det ett än större mirakel. Tänk att vi faktiskt är så många som vill samlas kring julens berättelse, kring psalmerna och bönerna.

Den berättelsen slår mig med häpnad varje år. Något som bara var en oviktig detalj förra året kan vara helt avgörande i år.

I år tänker jag mycket på hur den största valde att bli den minsta för att kunna möta oss. På storheten i just det. Jag lånar de inledande orden ur Ylva Eggehorns psalm Innan gryningen:

“Så kom du då till sist. Du var en främling

en mytgestalt som jag hört talas om.

Så många hade målat dina bilder

men det var bortom bilderna du kom.

Vi trodde du var användbar, till salu

vi skrev ditt namn på våra stridsbanér

vi byggde katedraler högt mot himlen

men du gick hela tiden längre ner.”

Det var bortom bilderna du kom, min Jesus. Tack för att du sprängde alla ramar.

Bara en sådan Gud kan och vill jag tro på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s