Människor som slår sina barn

När jag ser på andras föräldraskap ser jag mycket som jag tycker att är märkligt. Barn som får spela dataspel fyra timmar om dagen. Barn som får dricka varm choklad till frukost sju dagar i veckan. Barn som får sin vilja igenom efter att ha skrikit en halvtimme. Och barn som äter broccoli och blomkål utan att irågasätta konceptet. Barn som för ut roskisen utan att klaga. Barn som lägger sig när det är dags och inte har tjugotre helt irrelevanta ärenden efter det. 

Ja, jag ser mycket märkligt när jag ser på föräldrar omkring mig.

Men. När jag ser på deras föräldraskap ser jag aldrig våld och aga. Jag tror faktiskt inte att någon jag känner slår sina barn. 

Bubblan spricker igen en gång när jag läser kommentarer på svenska.yle.fi. Ingenstans spricker mina bubblor lika ofta som i just det kommentarsfältet, kanske för att jag inser att de som kommenterar där troligtvis lever så nära mig att de kunde finnas i just min bubbla. 

För när det kommer till barnaga lever jag i en bubbla, en som jag vägrar släppa taget om. Aldrig någonsin tänker jag slå mina barn och aldrig någonsin kan jag förstå att så många verkar tycka att aga är helt rimligt. Hur tänker de människor som slår sina barn? Hur känns det att slå med samma hand som bär, håller, klär, badar, matar, vårdar och kramar barnet? 

Det övergår mitt förstånd. Må det alltid göra det. 

Inte för att jag inte vet hur hopplös en förälders maktlöshet känns. Det vet jag. Det tror jag att så gott som alla föräldrar vet. Men det är långt mellan att känna maktlöshet och att slå. Det går en benhård gräns mellan att inte slå och att slå. Jag vill aldrig gå över den gränsen.

Det är svårt att vara förälder och vissa dagar är det rentav jättesvårt. Men ingen dag har jag tänkt att det skulle vara lättare om lagen bara lät mig slå. Som om jag då plötsligt skulle ha tillgång till det saliggörande verktyget.

Nej. Hu. 


Aldrig. 

Bild: Maria Hedengren

4 thoughts on “Människor som slår sina barn

  1. Läste samma artikel, och kommentarer… Finns inte mycket som gör mig så ledsen och mörkrädd som anonyma människor som försvarar att använda våld på barn.

  2. Jag har jobbat en del med barn inom barnomsorgen. Manga foraldrar slar sina barn for att deras egna foraldrar slog dem, da kanns det pa nagot vis normalt for dem och inte fel. Alla manniskor har inte kanslan av vad som ar ratt och vad som ar fel, darfor ar det otroligt viktigt att lagen skyddar barnen och att ALLT vald mot barn ar ett brott mot lagen.

  3. De hemska är att vissa föräldrar tror de kan släta över det hela genom att säja att de älskar barnet direkt efter slaget. Har inte läst tillräckligt med psykologi för att med säkerhet kunna säga vad det leder till, men de känns som att barnet lär sig att koppla ett slag till orden “jag älskar dig”. Kan säga för min egen del att jag aldri blivit så traumatiserad som av att se/höra min “bror” få stryk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s