Tacksam och melankolisk

På pappret var det här världens bästa sommar. En lärarledig jag och en föräldraledig Fredrik. I kombination med en studieledig syster och en föräldraledig svåger. Och alla dessa sommarlediga barn som hör ihop med oss. 

På pappret var det här världens bästa sommar. Och i verkligheten blev det också just precis så. 

Vi har fått fira en junivecka i den lilla byn utanför Umeå som är vårt semesterparadis. Vi har fått resa till Astrid Lindgrens värld med de godaste av vänner. Vi har fått fira midsommar i samma by med samma systers familj och med en annan syster och hennes man. Vi har fått fira deras bröllop – en dag som jag för alltid kommer att minnas med fladder i hjärtat. Vi har också fått fira bonussysterns bröllop och ytterligare ett brudpar. Vi har fått ett golv i sommarhusets salong, men vi har inte gett avkall på att ha duschen där. Vi har fått många dagar helt utan måsten. Vi har fått vara på sommarläger. Vi har fått vara med föräldrar och svärföräldrar. Vi har fått äta oerhörda mängder glass. Vi har fått simma. Vi har fått sticka mycket. Läsa en del. Springa lite. Vi har fått se våra barn leka i timmar också femtiotredje dagen med kusinerna. Vi har fått vara med de där älskade vännerna som fattas alla vardagar. 

Vi har fått så mycket. Hur skulle man kunna annat än vara djupt tacksam nu? Och hur skulle man kunna annat än vara djupt melankolisk nu? 

Men så har vi ju också fått komma hem. Till vårt alldeles egna hem. Och redan nu, den djupa melankolin till trots, tror jag mig minnas att jag älskar det här hemmet och det här livet som vi har här. Det liv som vi valt. Det liv som är vårt. 


Bild: Matilda Audas Björkholm

2 reaktioner på ”Tacksam och melankolisk

  1. Vackert skrivet. Din förmåga att klä tankar i ord är bara fantastisk. Och ja. Sorgen och glädjen (läs melankolin och lyckan) de vandrar hand i hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s