Där du själv har slocknat

Eva skriver om barn och socker. Folk blir upprörda. Jag blir inte. Det är ju världens mest självklara sak att barn mår dåligt av socker. 

En lika självklar sak är att alla föräldrar väljer sina strider. För Eva är sockerfrågan viktig. Någon annan brinner för skärmtid. En tredje för motion. Någon för plastfria hem, någon för kemikaliefria hem. Någon ser till att barnen får läsa tillräckligt mycket och någon har starka åsikter om hur och när en bebis ska börja äta fast föda. Någon vurmar för samsovning, någon för amning tills barnen är tre och någon för delad föräldraledighet. Och då har jag inte ens nämnt vaccin.

Det kommer alltid att finnas föräldrar som brinner där du själv har slocknat eller aldrig haft en låga. Kanske du inte ens orkade plocka fram tändstickorna. Frågan är inte om det finns föräldrar som bryr sig mer än du om vissa frågor. Frågan är hur du tänker hantera det.

Jag vet exakt vilka föräldrafrågor som är livsviktiga för mig, vilka frågor jag bryr mig om och vilka frågor jag har valt bort i den helhet som livet är. Det räcker för mig. Jag varken orkar eller vill eller kan eller måste försvara mina val i mötet med andras. Att någon annan är en bätte och mera medveten förälder när det kommer till socker varken förvånar eller knäcker mig. Att påminnas om det gör mig inget ont. Tvärtom kan det kanske inspirera till något bra val. Jag tror att det var Evas blogginlägg som fick mig att låta bli att köpa viilis åt barnen just, trots att de alltid får en sådan på veckoslutet. 5,9 % socker i något som barnen inte ser som efterrätt är ju vanvettigt.

Ingen förälder eller människa kan tycka att alla frågor är viktiga. Inte utan att gå sönder. Vi måste lära oss att välja och välja bort. Själva. Och vi måste lära oss hantera andras åsikter utan att gå i försvarsposition eller till attack. Vi måste våga lita på att vi gör vårt bästa inom rimlighetens gränser och att också andra gör sitt bästa inom sina gränser. Trots att vi kanske gör helt olika. 

4 reaktioner på ”Där du själv har slocknat

  1. Intressant att du skrev om det här. Just det här att ingen är perfekt på alla områden är en sak som alla måste lära sig. Acceptera. Och framförallt respektera varandras val. Speciellt i rikssvenska bloggar ser man hur hårt klimatet är. Hur de blir ifrågasatta och kritiserade för att de inte vurmar för samma saker som läsaren. Helt sjukt. Man måste våga lita på att det finns mer än ett sätt att vara förälder. Att det finns mer än ett sätt att vara en hyfsad eller rentav bra förälder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s