Vår medmänsklighet

Jag går sönder när jag tänker på alla de människor som knackar på vår dörr just nu och hur vi bara vägrar öppna den. I en värld som står i lågor kunde vi som land erbjuda så mycket, men vi vägrar. För att integration är svårt. För att det kostar. Men egentligen: för att vi inte orkar och för att vi inte vill.

Med vilken rätt nekar vi människor ett liv här? Absolut ingenting har jag gjort för att förtjäna den trygghet jag varje dag tar för given, och att neka andra densamma känns fruktansvärt orättvist. Att jag är född här ger mig ingen rätt. Att du är född där ger dig ett helvete. 

Ett helvete som vi kunde rädda dig ifrån. Trots att det är svårt och trots att det kostar. För om vi orkar och vill så kan vi hur mycket som helst. Vi har fått allt men vad gör vi med det?

Ibland bara måste man göra det som är rätt. Just nu är det vår tur. 

Var är vår medmänsklighet?

Advertisements

2 thoughts on “Vår medmänsklighet

  1. Jag var en av de som stod på perrongen i Göteborg på Centralen och tog emot dessa flyende människor. Då fanns så mycket kärlek och medkänsla och så många ställde upp i mottagandet. Det var inte min eller mina vänners sak att utreda om det hade rätt att stanna eller inte, men vi kunde ge dem ett varmt mottagande efter en lång flykt, en likadan flykt som min mor gjorde genom Tyskland i slutet av kriget. Mor var inte nazist och hon var inte kommunist men hon var en tyska som inte hade någon judisk bakgrund. Hon var tvungen att fly undan ryssarna, ryssarna som hängde tyskarna och fraktade tyskarna till arbetsläger där de skull våldtagas morgon middag och kväll. Säkert fanns liknande händelser hos de övriga segrarmakterna.
    Undrar också var vår medmänsklighet är….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s