Du kan inte bli vad du vill

Jag umgås dagligen med unga människor som har fått höra att de kan bli vad de än vill bli. Det känns som om de flesta födda efter 80-talet har fått växa upp i tron på att alla möjligheter finns för alla. Länge skyllde man väl på talangjakterna, att det var Idols fel att folk gick omkring och trodde att de var oslipade diamanter med skivkontrakt runt hörnet. Och det kan väl hända att talangjakterna har ett finger med i spelet, men det finns också andra medskyldiga. Sjukt effektiva medskyldiga. När grannflickan har hundratusentals följare på instagram och klasskompisen är något av en kändis på youtube känns det ju plötsligt som en mänsklig rättighet att bli något märkvärdigt och stort. Den som syns finns. Och i dag är det många som syns.

Jag tror inte på det där. Jag tror faktiskt inte att du kan bli vad du vill. Speciellt inte om det du vill är något märkvärdigt och stort. Men jag tror att du kan bli vad du ska. Och jag tror att det räcker, inte bara nästan utan precis hela vägen. En människa som är en fisk i vattnet på sitt jobb är inte nödvändigtvis en lycklig människa, men jobbmässigt garanterat så lycklig som en människa jobbmässigt kan vara. Det blir inte bättre än så.

Det blir inte märkvärdigare och större.

Modersmålslärare är ju inte på någon karta ett mediasexigt jobb. Men jag kan inte tänka mig något bättre. Många – inte alla, men många – av mina egenskaper kommer till sin rätt just där. Visst, det fanns mycket annat jag ville någon gång när jag drömde vitt och brett, men många av de dörrarna var definitivt stängda och andra skulle ha krävt oerhörda kraftansträngningar för att ens öppna. För att inte tala om de ansträngningar som sedan hade krävts av mig om jag valt att vandra längs vägen bakom de dörrarna.

Nej, du kan inte bli vad du än vill. Men du kan bli det du ska. Jag tror att det finns vatten för oss alla, där vi blir fiskar. Men alla jobb är inte lämpligt vatten för den fisk man själv är. Mycket av det som glimmar är inte guld för var och en av oss.

Utmaningen är att hitta det egna guldet. Och för att kunna hitta det måste man hitta sig själv. Och man hittar inte sig själv genom att hela tiden få höra att man kan bli vad man än vill bli. Man kommer inte ens närmare sig själv på det sättet. Man hittar sig själv genom att fundera på vilka egenskaper man har. Vilka styrkor. Vilka svagheter. Vilka drömmar. Vilka mål. Och sedan jobba utgående från det för att hitta en målbild. I stället för att jobba utgående från en målbild för att hitta ett jag.

img_2776

5 reaktioner på ”Du kan inte bli vad du vill

  1. Jag ska spara den här texten och ta fram den om 10 år när min dotter funderar på vad hon vill, och ska, i livet. Tack!

  2. Bra skrivet. Sedan tänker jag också på att tänkesättet att du kan bli vad du än vill också lägger väldigt mycket press och ansvar på den som får höra det. För om allt är möjligt för alla och det jag ville inte lyckades, är det inte i så fall mig det är fel på?
    Det här synsättet är som en kusin till framgångsteologin. Om du tror tillräckligt mycket, om du vill tillräckligt mycket – då går det. Om du misslyckas är det för att du är svag, inte för att det kanske finns en bättre väg och andra mål.

  3. Vem som helst kan bli känd, men alla kan ju inte bli kända.
    Alla kan vinna, men inte allihop på samma gång i samma tävling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s