Barn som statussymboler

Ibland ser jag barn som är klädda så som jag skulle vilja klä Ingrid. Jordnära färger. Klassiska modeller. Stilrent. Enkelt. Men ändå lite roligt. Så väldigt långt från pälsen, nitarna och lädret som numera är vår vardag. En tonåring i miniformat med svart som favoritfärg.

Men jag känner ingen sorg alls. Sedan hon var två har hon haft starka åsikter om sina kläder och det finns så många strider man måste ta som förälder att jag helt kallt har valt bort just den här. Så länge det inte är hälsovådligt har alltså fått välja själv. Hennes främsta uppgift i livet är ju inte att vandra omkring som en representant för mig och min smak utan att hitta sig själv och sin. Hon är min dotter men hon är sin egen. Hon är min dotter men hon är faktiskt inte min statussymbol.

I vår värld ses så mycket av det vi gör och är och har som just statussymboler. Hur snyggt bor vi? Hur ny bil kör vi? Hur dyr utlandssemester gör vi? Hur högt har vi klättrat på karriärstegen? Hur tidigt hämtar vi på dagis? Hur näringsrik är vår familjemiddag?

Mitt i all den statusgalenskapen vill jag bara freda barnen. Jag vill inte att deras klädstil blir ett visitkort för mig. Eller deras betyg eller deras fritidsintressen eller deras framgångar. Jag vägrar börja tävla i barn. Vem mina barn är säger något om mig – visst. Men det säger absolut mest om dem.

Och de är fantastiska. Helt fantastiska.

Jag är så stolt över dem. Men inte för att de skulle få mig att se lyckad ut eller för att de skulle vara som jag vill. Utan för att de är som de är. Det räcker så sjukt långt.

IMG_9933

Bilden är lite gammal men mycket tydlig. Inte var det ju jag som föreslog nitlippis. Eller noppigt underställ. För att inte tala om kombinationen.

11 thoughts on “Barn som statussymboler

 1. “I vår värld ses så mycket av det vi gör och är och har som just statussymboler. Hur snyggt bor vi? Hur ny bil kör vi? Hur dyr utlandssemester gör vi? Hur högt har vi klättrat på karriärstegen? Hur tidigt hämtar vi på dagis? Hur näringsrik är vår familjemiddag?”

  Ditt inlägg kunde inte komma mera lägligt då jag har känt mig lite nere, nu när alla mina studiekompisar fyller facebook med info om hur de är klara med sina studier, hur underbara jobb de har, hur de bokar en svindyr resa till (något ställe), hur de är lyckligt gifta och vackra barn de har.
  “Vad har jag?” är frågan jag ställer mig. Jag är en singel deltidsdiskare som recenserar skräpfilmer på min blogg. Men ja, man ska väl vara glad för det lilla…

  • 🙂 Vad har du kommit fram till? För jag tror ju inte att hela sanningen om dig är deltidsdisken och skräpfilmerna. Vi är alla alltid så mycket mer än de synliga symbolerna som kan tyckas berätta något. Så vem är du? Vad har du? Vad gör du? (Det är ju förstås väldigt personliga frågor och kanske inget du vill svara på här. Men kanske något du vill fundera på där.)

 2. Att få uttrycka sig och välja det stora valet egna kläder kan ge väldans bra start 🙂 en liten grej men stor för de små!
  Mitt barn skulle helst gå alla dagar överallt i det mjukaste-natipatin, där blir det dock stopp nuförtiden ändå 😀

  Försöker ändå såklart hitta mjukt och skönt, grämer mig över att de flesta jeans för “tjejer” är överspända och blodflödesstoppande redan i barnstorlek 😦

  • Jag har nog varit väldigt tolerant och liberal. En period gick hon varje dag till dagis i julfestklänningen (som var en volangig och glittrig sak) och en period gick hon i luciaklänning. Numera vill hon ändå ha vanliga kläder och det är ju ett framsteg. 🙂

 3. Ha ha! Superhärligt inlägg. För att sälla oss till skaran “personligt klädda” har jag äran att meddela att Malin går klädd i nalletofflor, två eller tre sommarklänningar (eller nattlinnen) samtidigt och ca tio hårspännen över hela huvudet. Tofflorna ska hon helst ha utomhus också. Dom har gummibottnen och i dom ryms ett par rejäla sockor, så ja, vi i butiken är en rolig syn enär min egen klädstil inte nämnvärt (men lite) skiljer sej från min dotters.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s