Människan är inte tillräckligt bra

Jag har insett att min tilltro till människan tyvärr är ganska liten. Vår tids mantra är allas rätt att alltid bestämma allt själva. Men jag är faktiskt inte så säker på att det mantrat skulle resultera i den bästa av världar.

Ska människan själv få välja hur föräldraledigheten delas då valet nästan alltid faller på att mamman ska vara mest föräldraledig? Ska människan själv få välja när butikerna är öppna så att hon aldrig tvingas till vila? Trots att våra stressrelaterade sjukdomar ökar hela tiden? Ska människan själv få välja hur många kromosomer som får födas till världen? Ska människan själv få välja döden? Eller låta de anhöriga välja? Ska människan själv få välja vilka droger hon använder och i vilken utsträckning? 

Och så vidare.

I den bästa av världar ska människan förstås få välja. Eller snarare; i den bästa av människoformat ska hon förstås få välja. Men är människan i sin nuvarande form tillräckligt bra för det? 

Ibland tvivlar jag. Ibland undrar jag ju om vi ens blir bättre. Busschaufförer som inte stannar när en mörkhyad liten pojke väntar på sin buss. Vuxna människor som skriker ut rasistiska kommentarer till barn. Läkare som uppmuntrar föräldrar till avvikande foster att välja bort ett liv. 

Det bara den här veckan. 

För att inte tala om min egen arma litenhet. Jag är inte den jag vill vara. 

Och jag misstänker att jag inte är ensam om det.

Vi är nog inte riktigt där vi borde vara. Det finns många ärmar kvar att kavla upp.

Och i väntan på de ärmarna kan jag faktiskt se något gott i att det finns ramar som begränsar en frihet som kanske är för stor för en enskild människa att bära. 

Människan är helt fantastisk men också helt bristfällig. Helt underbart skapad men inte det minsta perfekt.

För mig är påsken en berättelse om människan som jag känner igen. Hennes dröm om gemenskap, hennes tilltro till sig själv, hennes feghet, hennes fall. Hennes tro, hennes tvivel. Hennes död och hennes liv. För att inte tala om hans. 

Det är en berättelse om en människa som inte är tillräckligt bra, om en mänklighet som inte klarar av att fylla skorna. Men som hela tiden måste fortsätta försöka. 

Och som dessutom har en Gud som fyller skor till bredden och vill vara människans vän. 

  
Som illustration: det (tyvärr) mesr kreativa jag åstadkommit sedan millenieskiftet. En kyckling i pärlplatteformat. 

4 reaktioner på ”Människan är inte tillräckligt bra

  1. Men vem ska då bestämma? Staten? Som ju egentligen också bara är människor, men då bestämmer människor över andra människor så de ändrar ju inte på saken.

    • Jag tänkte ju (förstås) på det där. Hade till och med tänkt skriva ut det, men ville inte begå stilbrott. Lite yrkesskadad ska man ju vara.

      Jag lutar ändå åt att fler hjärnor och hjärtan tillsammans kan hitta en bättre väg än en/ett enda. Förhoppningsvis. Inte alltid. Men ofta.

  2. Och jag tänker att vi har en dålig, men likväl den bästa, version av det redan. Nämligen demokrati. Är ju bara så irriterande när den stora massan inte väljer som man själv gör. De väljer inte som jag vill heller, oftast…

  3. Jag tänkte också på det där igår att det ju uppenbarligen finns massor med människor som inte kan/vill pausa trots att set behövs, annars skulle vi ju i te ha ett så stort prolem med utbrändhet. Mitt största problem med det här med öppna affärer på röda dagar är att jag är rädd att det bara är ett steg mot att slopa ledigheten också. Eller nä, mitt största problem är shoppingen. Jag inspireras mer och mer av några bloggar av minimalister och det här nöjesshoppandet äcklar mig mer och mer. Varför måste det finnas så mycket billigt skräp ( typ kläder) som man kan köpa utan eftertanke eller t.om utan att prova för om det inte passar var det ändå så billigt så det inte gör nåt… Kanske lite utanför ämnet men samtidigt de funderingar som jag får då jag tänker på det här med öppna affärer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s