Shoppa på långfredag

Jag må vara gammaldags, men nog kan jag tycka att det är tragiskt att också långfredagen ska vara en dag för konsumtion. Jag blev faktiskt lite provocerad när jag i dag på Prisma hörde en reklamslinga om hur man nu också på den långa långfredagen erbjuder långa öppettider.

Som om det skulle vara en bra sak.

Som om lösningen på alla våra problem är att alltid handla mera, alltid shoppa mera och alltid konsumera mera.

Som om lösningen på alla våra problem är att aldrig stanna upp, aldrig stilla sig och aldrig vila.

Jag är ju inte förvånad. Påsken förlorar oundvikligen terräng i ett samhälle som inte längre är intresserat av det som den kristna tron har att erbjuda. Men det är en sak att folk inte går till kyrkan längre för att ta del av varför vi firar påsk. En helt annan sak är att de nu ska vallfärda till shoppingcenter på långfredagen. Tro mig – där påminns man inte om påskens budskap. Alls.

Ärligt talat: varför ska vi ens ha röda dagar och lediga dagar om vi ändå ska köra på som vanligt och bara försöka hinna köpa allt det där som vi annars inte hinner köpa? Jag tycker det är skenheligt att ha röda dagar som inte egentligen är röda alls utan bara vaga nyanser av rosa.

Det där rosa passar förstås alldeles utmärkt i en värld som helst ser att vi flyr stillheten och tystnaden och söker skydd från oss själva, varandra och livet i konsumtionens trygga tempel. Som vill ha våra pengar i rullning men struntar fullständigt i hur våra själar har det.

Jag tänker åtminstone vägra butik på långfredagen. Det vi inte har hunnit/orkat/idats se till att vi har hemma på långfredagsmorgon – det är vi utan då. Det är ju inte så att stängda affärer på långfredagen skulle tvinga oss till fyrtio dygn på bröd och vatten. Det hade bara tvingat oss till en lugnare dag. En tystare dag. En dag mer lämpad för eftertanke och människomöten.

Men det är ju inte sådana dagar världen vill att vi ska vilja ha.

Och världen har lyckats ganska bra.

11 reaktioner på ”Shoppa på långfredag

 1. Jag som är ateist tycker det är bra att fler röda dagar blir som ”vanliga dagar”. För som
  Icke religiös så känns det ganska konstigt att världen ska stanna upp helt en dag nu som då, och man själv sitter där och bara jahapp. Visst visst, vem tackar nej till ledigt och en lugn dag? Knappast någon, men känns ändå som att jag är tvingad till att ‘medverka’ i något som jag inte alls ser något värde i. Om du förstår vad jag menar? Sen förstår jag helt saken ur din synvinkel! Men, de som är troende kan ju, precis som du menar göra, faktiskt vara hemma och ta det lugnt, inte gå till butiken osv. Medan vi andra kan fredagshandla som vanligt (eftersom det ju är en vanlig dag för icketroende.) Så jag tycker det bara är bra att butikerna är öppna. Hoppas dock att de anställda har lite rätt att välja om de vill jobba eller inte. Tänker främst på de troende då som faktiskt skulle vilja vara hemma på långfredagen.

 2. Jaa, vart är vi påväg kan man undra? Långfredagen borde få vara långfredag. Ända sen barnsben har jag blivit lärd att på långfredagen gör man ingenting. Knappt visar sig utomhus, och då kommer jag inte från nåt särskilt kristet hem ändå. Och söndagen är en vilodag, det behöver vi oxå i vårt samhälle. Vad lär vi våra barn? Kör på tills de stupar?

 3. Några frågor:
  – Amanda, Esterii och Hannah, är det bort från er att butiken är uppe?
  – Värför vill ni begränsa andras liv och vad ger ER rätten att så göra? (om det skulle vara möjligt)

  Vi alla har egna liv med egna tidtabeller och egna viljor, så jag tycker det är bra att det finns alternativ. Om jag vill vila så ser jag till att göra så, då det passar min tidtabell. Det är ju inte som om jag skulle komma säga åt er att ”den här lördagen skall alla vila”.

  Håller med om vad carolae skriver, och själv förespråkar jag individens rätt att välja när, var och hur.

 4. Jag är uppvuxen med att bara leka lugna lekar på långfredagen och inte vara ute och röja. Det är nog inget jag kommer föra över till mina barn men jag kommer inte gå och handla. Jag tycker det är lite roligt att på skärtorsdag bunkra upp med all mat och godis så det räcker för hela påsken. På lördagen kan man eventuellt handla nåt man märkt att man glömt. Kan tycka att det är sjukt att folk inte tycks klara av att planera sina inköp för några futtiga dagar utan måste ha tillgång till affärer varje dag. Om man inte vill gå i kyrkan finns det ju tusen andra saker man kan göra på en röd dag i stället för att shoppa. Man kan ha sovmorgon, vara i naturen, umgås med familj/ vänner, läsa, testa nya recept… Vad som helst som ger nya krafter för alla ickeröda dagar.

 5. Intressant att läsa alla kommentarer. Det här med påsken och stilla veckan ligger i blodet och ryggmärgen för många av oss som har vuxit upp med seden, om man så går/har gått i kyrkan eller inte. I dagens Norge jobbar många av de som har möjlighet in sina dagar och tar hela veckan ledigt. Skärtorsdagen här är en röd dag. Handeln stoppar helt upp onsdag kväll för att gå i gång några korta timmar under påsklördagen. Personligen tycker jag det är helt ok att dagens köppress/stress/behov stoppar upp några futtiga dagar. Det vilar en ro över hela samhället då.

  • Det låter i mina öron ganska fantastiskt att stänga av handeln och största delen av samhället på det sättet. Där har ju Norge valt en helt annan väg än vi andra. Intressant.

   Glad påsk! Och tack för din kommentar!

 6. Intressant fråga. Själv uppvuxen med troende föräldrar på stenåldern var det en självklarhet att helga vilodagen. Senare som ”självtänkande” och väldigt logisk individ har jag inte lyckats hitta någon tro. Varför skulle en allsmäktig Gud tillåta allt detta elände som dagligen sker mot oskyldiga människor? Diskuterade frågan om påskens budskap i förskolan där jag arbetar och kom överens om att vi firar att våren är här!

 7. Vi bor för tillfället i Nederländerna och här var långfredagen en vanlig arbetsdag (liksom även julafton och nyårsafton). Vill man vara ledig så får man ta ut en semesterdag. Här förvånas de över hur många ”röda” dagar vi har uppe i Norden! Jag tror inte det har så mycket med kyrkan att göra, utan våra ”röda” dagar i Norden är ett arv efter fackförbundens arbetstids- och kollektovavtal och förhandlingar. Här går också folk i kyrkor osv , men just på långfredagen har dom lagt upp det på ett annat sätt eftersom de flesta jobbar som på en vanlig fredag. Detta bara som lite information. Är inte intresserad av att starta någon diskussion…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s