Många hem

Det finns en by som viskar hans namn. Ibland ropar den nästan. Det finns slätter som gör honom varm om hjärtat. Det finns en skolväg som fyller honom med nostalgi. Det finns en plats som är hans lyckoplats på jorden. Jordens om inte vackraste så åtminstone bästa och tryggaste och mest idylliska plats. Hans hemby. Byn där han är född, byn där hans föräldrar fortfarande bor. Min man har så uppenbart ett hem på jorden som är hemmet med stort H.

Jag har inget sådant hem.

Jo, det finns en solig stad, en lekpark, ett vattentorn och en skolbyggnad på en Handelsesplanad. En teaterbyggnad som känns som min egen. En kvartersbutik där jag köpt lösgodis för 25 penni styck. En Strandgata. Med massor.

Det finns också en by där jag aldrig är numera. En by som jag sprang förbi idag men valde att inte vika in i. En byagård där jag regisserat teaterpjäser. En grill som inte längre är en grill. Ett hotell. En lågstadieskola som jag aldrig hann gå i. En skolbussväg.

Dessutom finns det en lycklig liten stad. Med ett hus och ett litet hus till och tre olika lägenheter. Det finns en bokhandel som jag älskar. Ett café vid en bro. En hvc-mottagning där jag kissade i burk när jag väntade Ingrid.

Sedan har vi huset vid havet. Som är den absolut finaste plats jag har tillgång till. Jag kan egentligen inte tro att den är sann, men jag har känt sanden mellan tårna. Altanen under bara fötter. Jag har simmat i vågorna och frågat mig hur det är möjligt.

Och nu finns det ännu en by. Där jag levde två somrar som barn, oftast klädd i rosarutigt. Där mina föräldrar och min yngsta syster bor nu. En kyrka. En springrutt. En lekpark som man ser från fönstret i vardagsrummet. En trädgård där jag varit för lite.

Jag har inte ett Hem. Jag har många hem. Och då har vi inte nämnt den egentliga hemstaden, det egentliga livet ännu.

Ibland har jag tänkt att jag måste vara rotlös. Jag har flyttat för mycket, rotat mig för lite. Men om sanningen ska fram känner jag mig inte alls fattig på rötter utan bara rik på hem. Jag känner inte att jag aldrig landat utan att jag fått glädjen att få landa många gånger. Ingen plats äger mig, men jag äger många platser.

 
Utsikt från sovrumsfönstret i sommarhuset. Ännu ett hem. Inte heller det nämnt här. Det röda huset i bakgrunden är förresten också vårt. 

Advertisements

4 thoughts on “Många hem

  1. GLAAAD OCH LJUUUUVLIG SOMMAR AMANADA!
    För att låna dina positiva syn på tillvaron: Hurra det är rimligt väder. Inte hett. Inga hjärtattacker. Inga huggormsbett. Mindre blomster i rabatterna som ska vattnas.

  2. Härlig text Amanda! Jag älskade inledningen och skulle bara ha velat fortsätta läsa läsa läsa… Ljuvliga beskrivningar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s