Då har vi väl ändå ett problem?

Det blev ju förresten så att föräldrar också i fortsättningen får fördela sin vårdledighet som de själva tycker. Den barnavårdsreform som åtminstone i min sociala medievärld kritiserades stenhårt hade inte en chans i verkligheten heller. Åtminstone inte ännu.

Det absolut vanligaste argumentet är att det här är en sådan fråga som familjerna måste få avgöra själva. Jag ifrågasätter det som argument eftersom vi väl inte per automatik har rätt att välja vad samhället och staten gör med sina pengar. Vem som helst får ju naturligtvis vara hemma hur länge som helst men att påstå att vi själva måste få bestämma vilken slags hemmavistelse staten finansierar är inte helt rimligt.

Inte heller tror jag att vi som enskilda familjer väljer lika medvetet och genomtänkt och självständigt som vi vill tro att vi gör. Vi följer ju väldigt långt bara normen. 95 % av vårdledigheten i Finland tas ut av mammor. Det känns lite märkligt att tro att det faktum att nästan alla gör på samma sätt inte inverkar på vårt eget val. Vi följer uppenbarligen väldigt långt bara normen.

Och, vilket jag sagt redan för länge sedan, OM det i alla dessa 95 % är så att familjerna faktiskt vinner på att mamman är vårdledig så har vi ju verkligen ett problem. Om nästan alla kommer fram till samma svar efter att vi medvetet och genomtänkt och självständigt fattat ett beslut. Då har vi väl ändå ett problem? Om inte flera.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s