Längtan efter ett husdjur

Det var några saker som avgjorde att jag och Fredrik valde att gifta oss med varandra. Vi hade jätteroligt tillsammans, vi värdesatte samma saker, vi hade liknande drömmar, vi var båda förnöjsamma typer som krävde ganska lite och gnällde typ aldrig och – det absolut inte minst viktiga – vi var båda överens om att vi absolut inte vill ha några husdjur.

Så det är ju väldigt tråkigt att Ingrid så innerligt gärna vill ha just ett sådant. Ett riktigt djur. Hon pratar om det varje dag. Hon pratar faktiskt om det nästan varje timme varje dag. Helt oprovocerat kommer hon ihåg sin längtan.

– Älskling, har det varit en rolig dag i förskolan?

– Jo, och förresten vill jag faktiskt ha ett riktigt djur.

Jaha.

– Ingrid, ska vi pussla ett svårt pussel sedan efter maten?

– Jo, det kan vi men jag vill ändå ha ett riktigt djur.

Just det.

Hon vill ha ett djur som man kan mysa med men som inte har päls. Jag tycker att redan de kriterierna väljer bort de flesta djur jag kommer på, men jag erkänner att min kunskap är mycket begränsad. I något skede kom hon på sköldpaddan men när jag berättade att en sköldpadda kan överleva oss alla så tyckte hon sunt nog att åtagandet kändes lite för maffigt.

Vi har tänkt lite. Vi har lagt ihop Ingrids kriterier med våra och nu har vi alltså följande gemensamma kriterier:

– ett djur man kan mysa med

– ett djur utan päls

– ett djur som kan leva på typ 0,3 kvadratmeter

– ett djur som man kan lämna ensamt när man åker bort över ett veckoslut, ett jullov, ett sportlov, ett påsklov, ett vapplov och ett sommarlov

– ett djur som en sexåring kan ta hand om helt själv utan någon som helst inblandning av vuxna

– ett djur som tål en inte bara mild behandling av tvååriga småbröder

– ett djur som inte syns eller hörs eller luktar

Jag har sagt åt Ingrid att det kan bli svårt att hitta ett sådant här djur, ett som passar just vår familj. Hon ger inte upp. Lika ofta som hon påminner oss om att hon vill ha ett riktigt djur så påminner hon oss om att tänka ut ett som skulle passa.

Jag älskar henne. Och en del av mig vill ju ge henne halva världen eller åtminstone allt hon vill ha. Men ett husdjur är faktiskt det sista vi behöver. Aldrig har vi haft en enda vecka då jag känt att vi skulle ha haft utrymme för ett husdjur i vårt liv. Att det liksom var det som saknades.

Så hjälp mig! Berätta om ett djur som uppfyller alla våra kriterier eller berätta hur man tar kål på husdjurslängtan hos ett barn.

IMG_5059

IMG_5274

För två och ett halvt år sedan räckte det bra med en snigel som hon letade fram utanför dagis. Det är svårt att inte längta tillbaka.

Advertisements

2 thoughts on “Längtan efter ett husdjur

  1. Vandrande pinne? Har dock aldrig haft en så vet egentligen för lite om dess livsstil för att ha koll på om den uppfyller era kriterier. Men kan ju relatera till Ingrids längtan och vill verkligen bidra.

  2. Känner så igen mig! Hade ENORM djurfeber från att jag var fyra år gammal tills jag flyttade hemifrån. Fick ingen. Mina föräldrar tyckte de var endast till besvär. Jag försökte övertala dem på alla sätt jag kunde: “Barn med djur är friskare” osv. Mina föräldrar var dumma och tänkte bara på sig själva. Alla mina kompisar hade ju! Och då började min mamma och pappa istället säga att jag lika bra kan fara till dem på besök. Där fick jag ju vara med djur – det jag gillar så mycket! Men. Djurfebern blev bara värre. Jag blev också avundsjuk. Massor. Behöver jag säga att då jag flyttade hemifrån skaffade jag en katt?`Överlycklig idag.
    Jag vet att man inte skall jämföra djur och barn, men jag kan bara föreställa mig nu hur stark babyfeber kan vara. Jag skulle t.ex. aldrig säga åt en babyfebrig kompis som inte kan få egna barn, att fara och hälsa på till en barnfamilj. Att då går nog babyfebern säkert om.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s