Till den som redan har allt

Jag är så vansinnigt ointresserad av julhandel. I min värld finns det inget mysigt alls med att ströva omkring i ett köpcenter och desperat leta efter saker att köpa åt människor som inget behöver och ytterst lite vill ha. I min värld borde varningsklockorna ringa ordentigt när vi lockas av rubriker som utlovar De bästa julklapparna till den som redan har allt. Usch.

Jag är väldigt intresserad av att visa mina nära och kära att jag älskar dem, men lika lite som vi kan köpa kärlek kan vi egentligen köpa kärleksbevis. Och det blir väldigt dyrt när vi försöker. Jag vet inte hur många gånger jag panikköpt gåvor åt folk för att jag inte hunnit tillbringa tid med dem och på det sättet visa hur mycket jag uppskattar dem och att de finns i mitt liv. Plötsligt känns bilden av föräldern som kompenserar för långa arbetsdagar med en massa leksaker skrämmande bekant.

Det största i livet är aldrig till salu, klyschornas klyscha men så sjukt sann. De kärleksbevis som består har aldrig kostat givaren i euro men i tid och eftertanke. Därför minns jag inte riktigt vad min bästis Emmi gav mig i present när jag fyllde trettio, men jag minns att hon höll ett tal som rörde vid mitt hjärta.

Missförstå mig inte, jag är ingen julklappsmotståndare. Jag tycker om gåvor. Jag tycker om att ge gåvor och jag tycker om att få dem. Men jag tycker om när de kommer till på rätt sätt. Jag tycker om att plötsligt få syn på något som får mig att tänka på min mamma och sedan välja att köpa det åt henne. Då rör vi oss väldigt långt från julklappsångest där gåvor verkar handla mest om vilken börs som ska betala för vilka saker. Då rör vi oss väldigt mycket närmare det som julklappar kan vara när de är som bäst.

Advertisements

2 thoughts on “Till den som redan har allt

  1. håller helt med. I min familj köper vi inte julklappar åt varann, bara åt de små. Ev en flaska bra vin åt vuxna. Åt barnen köper jag böcker. För att jag alltid önskar att de ska få uppleva läsandets glädje. Vissa böcker förblir kanske olästa, då annat lockar mer. Men då har jag i alla fall berett en väg!

    • Jag gör precis som du. Köper böcker till alla. Bereder väg och rum och hoppas stilla. Snappade någon gång upp tipset att också alltid läsa de böcker man ger barn, och det är ju bra. Hela bilderboken eller sedan ett kapitel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s