Med friheten som enda ideal

Det känns som om vi lever i en tid där allt är tillåtet och där friheten är vårt enda kvarvarande ideal. Vi ska få göra precis vad vi själva vill så länge vi inte skadar någon annan. Vi ska tänka kritiskt och tänka själva, inte följa någon annans ideologi eller religion. För då är vi inte längre fria, då är vi bundna av regler som någon annan satt upp för oss.

Problemet är att jag inte tror på det. Jag tror inte att någon människa kan tänka så självständigt som många av oss tror oss tänka. Företag skulle inte lägga miljardtals med euro på reklam varje år om vi människor var lika bra på att tänka kritiskt och självständigt som vi tror att vi är. Röster och budskap når oss precis hela tiden och vi lyssnar och vi följer. Konsumtionen och individualismen talar väldigt högt och jag tror att många som tror sig tänka själva egentligen tänker enligt deras pipa. Alla följer något. Enda skillnaden är att en del människor vet vad de följer.

Jag tror inte heller att vi ska göra precis vad vi själva vill så länge vi inte skadar någon annan. Jag tror inte att vårt uppdrag är att undvika att skada andra, jag tror att vårt uppdrag är att hjälpa andra och att ibland ge avkall till och med på vår egen frihet för att faktiskt kunna göra det.

Ingen är någonsin helt fri. Frågan är egentligen bara om vi vill vara medvetna eller omedvetna om vad vi följer, om vad som inkräktar på den frihet som vi tror att är vår.

Advertisements

2 thoughts on “Med friheten som enda ideal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s