En nåd och ett ansvar

Om man har jobbat hårt hela hösten så förtjänar man att få åka till Thailand ett par veckor på vintern. Vi har haft så mycket på gång hela våren att vi nog är värda en avslappnande helg på spa nu i maj. Jag har själv arbetat ihop min lön och jag har faktiskt rätt att använda den precis hur jag själv vill.

Förtjänar. Värda. Rätt att.

Jag har så fruktansvärt svårt med den attityden. Skulle jag någonsin kunna se ett svältande barn i ögonen och säga att jag ju nog förtjänar min semesterresa? Eller min avslappnande spahelg? Att jag faktiskt har rätt att göra precis vad jag vill med de pengar jag förtjänat ihop? När faktum är att de allra flesta människor i den här världen jobbar hårdare än jag för betydligt mindre pengar och en levnadsstandard som är ett skämt i jämförelse med min?

Nej, jag förtjänar inte det jag har, jag är inte värd det och jag har inte rätt till det. Jag råkar ha nåden att vara född i den här delen av världen och med den nåden följer också ett ansvar. Ett ansvar som jag just nu gör ganska lite av men ett ansvar som jag hoppas att jag vågar och vill göra mera av i framtiden. Och ett ansvar som jag ändå aktivt försöker ta på allvar redan nu.

Därför väljer jag att se den lyx jag unnar mig själv som just lyx. Därför väljer jag att försöka tala om lyxen som lyx trots att det genast känns lite fulare och smutsigare än om jag försöker övertyga mig själv om att mina resor och mina klänningar är sådant jag förtjänar efter en tuff period på jobbet. Därför väljer jag att bita mig själv i tungan när jag är på vippen att säga att jag behöver något om det ärliga ordet är att jag vill ha det.

Jag vill inte bedöva ett dåligt samvete genom att försöka lura i mig själv att jag förtjänar att ha mera än andra i den här världen. Jag vill hellre försöka hitta ett vettigt sätt att hantera pengar på.

Jesus sa en gång att det är lättare för en kamel att komma in genom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.

Jag tror att jag småningom börjar ana vad Han menade.

13 thoughts on “En nåd och ett ansvar

  1. Ja, det här är en svår en… Jag har konstant dåligt samvete för att jag inte ger bort något av min lön. Just när det gäller detta är det tyvärr mycket snack och lite verkstad. Samvetet blev ännu sämre efter jag gick ur kyrkan och inte heller den vägen bidrar.

  2. Åh Amanda, EXAKT det här satt Caj och jag och pratade om igår! Och du lyckades formulera det mycket bättre än jag. Det är just attityden att “unna sig”, eller “because I’m worth it” som jag har svårt med, för om det behöver betonas att jag är värd det undrar jag automatiskt vem som inte är det och vad exakt det är jag har gjort som gör att jag är värd det mer än alla andra andra.

    Vi får aldrig glömma att det är en nåd att ha det bra, inte en förtjänst. Vi får aldrig glömma att vara tacksamma för det vi fått.

    (och jag behöver också verkligen bli bättre på att dela med mig till sådana som behöver pengar mer än jag.)

    • Nämen tänk att vi tajmade den här diskussionen så bra! Jag håller med om att tacksamheten är viktig. Och visst behöver vi bli bättre på att dela med oss av det vi har. Vad kunde egentligen vara ett vettigare sätt att hantera pengarna på?

  3. Det här inlägget har funnits i mitt huvud sedan jag läste det imorse. Verkligen välskrivet. Vilken nåd att vara född och leva i Norden. Det skulle jag vilja unna alla människor i hela världen. Ingen är värd något annat.

  4. Jag brukar tänka att sålänge vi har så vi klarar oss så har vi så att vi kan dela med oss med de som har det sämre ställt. Jag ser det också som att de som har pengar (behöver inte vara mycket) har ett ansvar gentemot de som behöver pengar till livets nödvändigheter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s