En nästan magisk gräns

Om en månad blir Arvid två år. För mig är två år en nästan magisk gräns. Jag hann nämligen vara mamma i två år innan jag kom fram till att barn faktiskt var en bra idé. I två år hade jag då hejdlöst älskat den lilla som blivit vår, men i två år hade föräldraskapet samtidigt skavt och slitit på mig. Jag hade inte landat i allt det nya. Jag hade inte hittat min mammaroll. Jag ville egentligen så mycket annat än allt det som var förknippat med att ha barn. Ibland kändes det som om kvällsgröten kvävde mig.

Jag var inte beredd. Jag hade inte en aning. Jag visste inte att kvällsgröt kunde kännas så mycket.

När vi började drömma om ett barn till var drömmen liksom grusad från början. Vi var beredda på en tvåårig kamp. Två år av sömnbrist och trasig hud. Läkarbesök och en liten som ofta var arg. Men vi trodde oss veta att dimman skulle lätta efter de två åren och att det absolut skulle vara värt det.

Nu närmar vi oss den dag då de första två åren i vårt andra barns liv har gått. Och vi fick ju så fel. Så våldsamt fel. Den kamp vi hade laddat upp för uteblev. Det vi fasade för och räknade med blev aldrig verklighet. Inte en enda dag har jag tvivlat på att ett andra barn var en bra idé. Varje dag har jag varit tacksam. Att vi fick en sådan här start har varit en ofantlig nåd. Så olika det kan vara.

Kvällsgröten kväver mig inte längre. Jag tycker fortfarande inte om den. Jag är egentligen inte gjord för de rutiner som småbarnslivet innebär, men jag är ännu mindre gjord för det kaos som skulle uppstå om vi slängde ut regelbundenheten genom köksfönstret.

Jag vet nu att det är oerhört övergående, allt det där som stör allra mest med en liten som ännu inte fyllt två år. Så jag suckar och vet att det snart är lättare. Nu vet jag också att det är oerhört övergående, allt det där som är helt fantastiskt med en liten som ännu inte fyllt två år. Så jag suckar och vet att det snart är tommare.

Jag försöker ta vara på. Jag lyckas ibland. Ibland för det mesta.

IMG_0462.JPG

Advertisements

3 thoughts on “En nästan magisk gräns

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s