Lite spänd

Jag är lite spänd. Riksdagen behandlar en stor och viktig fråga och jag känner mig lite spänd.

Inte i första hand för vad resultatet blir, utan just nu mera för hur vägen till det resultatet kommer att se ut. Så innerligt jag hoppas att vi kunde behandla varandra med respekt och med en ärlig vilja till förståelse. Till och med den människa som enligt dig tycker helt fel förtjänar din respekt. Hoppas jag. Tycker jag.

Jag bara avskyr de hånfulla, förlöjligande kommentarer som tittar fram i kommentarsfält och statusuppdateringar. Att förlöjliga och förminska andra människor… Sedan när är det så vi gör?

Jag hoppas att du som jag har nåden att ha vänner i alla möjliga olika läger med alla möjliga olika åsikter. Om vi umgås bara med dem som delar våra egna värderingar är det lätt att hata dem som tycker annorlunda. Om vi älskar ens en enda som står på andra sidan blir det genast mycket svårare.

Jag är rädd att vi inte kommer att sköta det här speciellt snyggt.

Därför är jag lite spänd.

2 thoughts on “Lite spänd

  1. Jag hoppas också på att vägen till resultatet förlöper utan påhopp och förlöjligande, men jag hoppas ändå desto mera på ödmjukhet inför hur viktigt själva resultatet är för de som verkligen berörs. Visst är vägen dit viktig, men i mina ögon är en icke-könsneutral äktenskapslag ett så mycket större påhopp än själva debatten.

    Var och en har rätt till sin åsikt om hur det är rätt och riktigt att leva, och var och en är också fria att berätta sina åsikter och leva som förebilder. Men att i lag påtvinga andra dessa åsikter utan att kunna bevisa att samkönade äktenskap är skadligt. Det visar sådan brist på medmänsklighet att jag blir alldeles bedrövad.

    • Jag tycker om din åsikt. Samtidigt håller jag fast vid att debatten just nu känns olustig. På båda sidorna sker fula övertramp och påhopp som rimmar illa med de ideal man säger sig eftersträva. På båda sidorna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s