Barnuppfostran

Ibland undrar jag om Jesper Juul någonsin ens träffat ett barn när han så envist hävdar att barn i alla sammanhang vill samarbeta med vuxna. Men han är ju så bra tillika. Bara läs det här:

Familjelivet handlar inte om det som vi brukar kalla barnuppfostran, utan först och främst om vilken kvalitet de vuxnas individuella och gemensamma liv har. Det är nämligen detta som bestämmer kvaliteten i barnens uppväxt, mycket mer än det vi medvetet gör för att uppfostra dem.

Och det här:

Vi tycker bäst om när barnen någorlunda gör som vi säger, men ska vi kräva lydnad av dem? Vill vi att de ska göra som vi säger, bara därför att vi säger det? Och vill vi att deras förhållande till framtida auktoriteter i deras liv ska vara av det slaget? Eller vill vi att våra barn ska utvecklas till självständiga, kritiskt tänkande människor, som kan uppträda och välja med integritet och inte låter sig domineras, kuvas eller förföras? I många familjer har det under lång tid varit så att föräldrarna helst velat ha det förstnämnda hemma men det andra ute i världen. Detta är alltför motsägelsefullt; barn klarar inte av att göra oss till lags på båda sätten även om de väldigt gärna skulle vilja.

Jag läser. Och jag njuter. Som vanligt när min tankevärld utmanas på något sätt.

3 reaktioner på ”Barnuppfostran

  1. Jesper Juul är så fruktansvärd bra. Så enkelt, så sant och så klokt. Han utgår från den verklighet alla känner till, inte från ett pedagogiskt elfenbenstorn.

  2. Jag har inte orkat läsa så mycket av honom, knappt något om barnuppfostran alls för den delen…

    Citaten ovan låter ju sunda och bra. Men barn gör ju ändå ganska tidigt skillnad på hur de beter sig hemma respektive borta. I alla fall våra 😉 Hemma tar man ut svängarna, ifrågasätter regler, testar gränser osv. För att där finns en grundtrygghet som man därför vågar testa i. Borta, där man inte känner till miljön, anpassar de sig mer, följer regler osv. Så kanske är barnen smartare?

    Sen tror jag inte heller på en tokauktoritär uppfostran, men vi kan inte låta en 5,5-åring bestämma allt här hemma. Det skulle liksom inte bli så bra i längden… 30 års mer livserfarenhet gör ju ändå sitt till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s