Potentiellt brandfarligt

För ganska många månader sedan frågade Linn om vi gjort något annorlunda med Arvids sömn i jämförelse med Ingrids. Precis som vi har Linn och Frank vakat mycket med sin förstfödda och jag förstår frågan. Så oerhört gärna vill man ju då ha en annorlunda upplevelse med andra barnet.

Orsaken till att jag inte svarade för ganska många månader sedan är att svaret är provocerande och potentiellt brandfarligt. Vi valde nämligen att följa Anna Wahlgrens principer för sömn.

Jo, jag vet. Jag vet att hon har gjort sig skyldig till fruktansvärda saker och att hon svikit sina barn på sätt som får en att bli mörkrädd. Men jag vet också att de barn i min vänskapskrets som sovit allra allra bäst har lärt sig sova enligt hennes principer för spädbarnssömn. Och jag tänkte att man säkert kan följa de principerna utan att samtidigt tvingas följa hennes principer gällande alkohol, sex, orgier och män.

Så vi körde enligt de principerna. Och vi fick en bebis som sov långa pass från första början. Som åt två gånger per natt i början och sedan en gång per natt strax efter en månads ålder. En bebis som vid tre månaders ålder sov tolv timmars natt med ett nattmål och som slutade med det nattmålet vid fem-sex månader. Och som säkert skulle ha slutat redan tidigare om vi hade gett honom chansen.

Det har varit så löjligt enkelt. Priset så löjligt litet; att i alla lägen hålla fast vid rutinerna.

Så någonting vet nog också hon, den där arma människan som det gick fel för på så väldigt många sätt. Som antagligen aldrig någonsin blir förlåten av sina barn och som därmed får leva med den djupaste ånger, sorg och skam man kan tänka sig. Som nog får sitt straff också om vi ger henne det att hon vet en hel del om hur små barn sover gott.

16 reaktioner på ”Potentiellt brandfarligt

 1. Men var du/ni inte oroliga för plötslig spädbarnsdöd? Tydligen så är inte andningslarm 100% pålitliga och AW:s metod bygger ju bland annat på att barnet ska ligga på mage?
  (Jo, jag vet, tidigare sov alla barn på mage och alla dog inte i plötslig spädsbarndöd då heller men risken är tydligen större eftersom dödstalet sjönk när rekommendationen ändrades till ryggläge).

  Apropå andningslarm:
  http://www.viforaldrar.se/Forsta-aret/barnlakare-varnar

  Vakade ni vid sängen eller vände på bebisen när han hade somnat eller hur tänkte ni kring detta?

 2. Tycker att du formulerar dig ypperligt i denna sak Amanda. Jag har tagit hennes råd till hjälp med båda barnen och är totalt lyrisk över resultatet.

 3. Tack för svaret! Jag tänker liksom du att hon kan ha förnuftiga och fungerande tankar och ideér gällande barns sovande trots att hon verkar ha gjort många tveksamma val i sitt liv. Jag har själv läst hennes böcker Barnaboken samt Sova hela natten och blev absolut inspirerad av henne då det gäller rutiner och sovande (men detta då först i ett lite senare skede- i början prövade vi ju på alltmöjligt. Ofta samtidigt.). Det ska bli väldigt intressant att börja om från början igen med en ny liten krabat. Förhoppningsvis hjälper våra tidigare erfarenheter oss att ge den nya människan en bättre sömnstart i livet än var Agnes fick.

 4. Jag tycker hon är för hård med riktit små babysar. Men har nog inte följt henne desto mer. Men speciellt de som vill helamma får nog läsa henne och sedan göra sin egen grej. Flaskmatar man sover i regel barnen lite bättre. Mina har sovit helt ok utan desto mer metoder, den tredje helt otroligt bra.
  Sedan tycker jag att AW har goda tankar om äldre barn också. Också jag kan i teorin vara helt annorlunda än i praktiken, fastän det inte är lika extremt.

  • Håller helt med om att AW är för hård mot små spädisar. För mej känns det som den naturligaste sak i världen att ett nyfött barn ska få känna närheten, värmen, doften, smaken av sin mammas bröst så ofta hon/han vill de första månaderna. Tids nog hinner man börja försöka styra barnets sömnmönster, men jag tror inte på AWs metoder. Barnet sover kanske, men till vilket pris?

   • 1. Har jag någonsin sagt att Arvid inte fick äta hur mycket han ville som nyfödd? Jag tror att få barn ammar/äter så mycket som bebisar vars föräldrar använder Anna Wahlgrens principer. Vid minsta lilla pip erbjuds mat åt den nyfödda. Det verkar som om många som kritiserar Anna Wahlgrens sömntankar inte ens vet exakt vad de går ut på.

    2. Vad menar du med ”men till vilket pris?” Du har ju träffat Arvid. Verkar han vara en bebis som betalar ett för högt pris för att han fått sova gott?

    3. Vi har en ovanligt tuff sömnhistoria med Ingrid. Hon var 2,5 år gammal när vi slutade vara vakna med henne några timmar i sträck i princip varje natt. Men bakslagen har varit många också efter det. Ännu som 4-åring var hon ofta vaken någon timme mitt i natten. Ännu idag väcker hon oss varje natt. Ännu idag har hon svårt att somna lugnt och tryggt. Så ja, vi var villiga att försöka ge Arvid en annan start. Vi ville gärna lära honom att somna själv och somna tryggt och lugnt. Är det konstigt?

   • Min kommentar om att hon är för hård färgas av att jag varit inne på AW-forumet och läst om föräldrar som vagnar sin 1 månads baby flera timmar per natt fastän den skriker och söker stöd för att inte ge upp och amma för tidigt. Speciellt en mammas inlägg tänker jag ännu på och att AW bara kort uppmuntrar henne att fortsätta för smekmånaden är över. Därför menade jag att alla också ska få tänka och känna själv. Sömnskola har jag aldrig haft behov av och då den behövs är jag glad för att det finns fungerande sådana. Inte tror jag barnen tar skada, mer är det jag som inte skulle ha klarat sömnskilan. Och bevisligen har jag fått sova tillräckligt för att tänka så. Skulle jag inte ha fått sova skulle jag antagligen tänka annorlunda.

   • 1. Har inte läst AW:s bok på ett tag så du har säkert rätt i att jag inte minns allt exakt. Det jag minns är hur starkt jag reagerade på hennes generaliseringar av nyfödda, att det finns ett mönster som funkar på alla barn, samt att babyn så tidigt ska styras in i vissa mönster.
    2. ”men till vilket pris?” var en fråga och jag sa inte ett ord om Arvid. Klart alla föräldrar vill att deras barn ska sova gott och att de själva ska få sova gott, men jag tror inte på AW:s generaliseringar: ”Gör så, det funkar alltid”.
    3. Nej det är inte konstigt och jag har inte kritiserat er eller ert föräldraskap. Ni vet nog vad som är bäst för era barn, men jag tror inte att AW vet vad som är bäst för mina.

   • Och ännu om 1. Visst förespråkar AW mycket mat åt nyfödda, men inte när de nyfödda önskar. Och ja, jag räknar en 1-månads baby som nyfödd. I mina öron låter det mycket konstigt att AW vet att mitt barn inte tar skada av att rullas runt i vagnen nattetid, istället för att få komma till bröstet. För att barnet tekniskt sett inte borde vara hungrigt, betyder det väl inte att hon/han inte har behov som bara kan tillfredsställas av mammans närhet? Att AW säger att man som mamma ska strunta i att det skär i hjärtat då den lilla gråter, att barnet ”vänjer sig”. Jag kan bara inte tro att den lilla ska behöva skrika utan att någon tar upp det i famnen, inte då man är en månad eller två gammal. Det är annat sen då babyn hunnit bli några månader.

   • Jag tror att det största problemet folk har med AW är att hon är svartvit och att hennes retorik är väldigt hård. Jag har också problem med det. Men jag har också lite svårt för att många av motståndarna till hennes tankar är ganska svartvita och hårda i sin retorik.

    Det är ju alldeles självklart att man som förälder måste göra vad man själv anser vara rätt och att det finns många goda sätt. Jag har absolut INGEN önskan om att tvinga på folk AW. Smått motvilligt svarade jag när någon frågade. Och som väntat är några starkt emot. Och som väntat är de som testat själva ganska starkt för.

    Jag tror inte att AW är magisk, men för oss har en del av hennes tankar varit en ovärderlig hjälp. Det har hjälpt oss att vara konsekventa i det skede av Arvids liv när vi tyckte att konsekvens var rimligt. Om han hade visat att han inte var redo hade vi aldrig pressat eller tagit strid. Förstås. Att jag ens känner mig tvungen att säga det.

   • Jag håller helt med dig om att nyfödda inte ska skrika. Absolut inte. Tycker inte att de ska behöva skrika utan att få hjälp när de är några månader gamla heller.

 5. Bra skrivet, håller med till hundra procent! Har bara ett barn än så länge, så svårt att säga om det var AWs metod eller bara stor sömnlust som gjorde att min förstfödda sov 8-12-timmar utan avbrott f.o.m. 2 månader (trots att jag helammade i över 6). Vi följde nog inte metoden till punkt och pricka, men tycker att det hjälpte att ha inställningen att ett spädbarn behöver rutiner och vägledning för att bli vana att sova på nätterna. Jag jobbade aktivt för att förlänga tiderna mellan nattmålen enligt AWs principer och plötsligt sov hon bara hela nätter och var alltid mätt, nöjd och glad på dagen. Återstår att se om det funkar lika bra med tvåan som tittar ut om ett par månader. God nattsömn är nog den bästa gåvan för en själv och ens barn.

  • Och det är kanske viktigt att tillägga att hon aldrig skrek på nätterna. Håller med Amanda och andra här om att det ska barn (oberoende av ålder) inte behöva göra. Poängen med metoden är ju ändå att ens barn inte ska vara hungrigt och därmed inte behöva skrika. Sen vet jag inte om det fungerar för alla barn.

   Tror också att man måste se förbi retoriken och fundera hur metoden fungerar att tillämpa i ens familj. Som Amanda säger måste man ju naturligtvis känna efter vad som är rimligt och om ens barn är redo. Vår version inkluderade inte alls allt AW rekommenderar, men det vi valde att göra var vi konsekventa med och jag tror stenhårt på att rutiner skapar trygghet också för ett spädbarn.

   Tänk att det finns så många brandfarliga ämnen när det kommer till barnen: sovande, amning, flaska, matrutiner, föräldraledighet… Tack till dej som vågar/orkar ta upp sådana på öppet forum!!

 6. Tack Amanda för att du formulerade det så bra!

  Med ettan gick vi enligt hen själv och det var nära katastrof. Vi hittade dock rätt då hen var ca 1 år. Med tvåan följde vi hen till ca tre månader efter det var vi strikta och hade tydliga rutiner. Tvåan sov super dagtid och nattetid och det bästa var att hen slutade vakna nattetid vid fem månader. Barnen har aldrig haft en så välmående, glad och utvilad mamma som då.

 7. Intressant! Jag skulle väldigt gärna läsa mera detaljerat om hur ni gått till väga. När ni började och exakt hur ni gjort…

 8. Följde ni henne helt och hållet så att ni buffade osv? kan du inte berätta lite mer hur ni gjorde?var det jobbigt i början osv? Hälsar, en som testat lite grann men ej vågat fullt ut:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s