Tolka generöst

En av mina kloka småsystrar brukar tala om att vi ska tolka andra människor generöst, för deras skull och också för vår egen. Ibland är det lätt och ibland är det svårt. Jag tycker det är svårt varje gång någon upplyser mig om att det är för stor åldersskillnad mellan våra barn för att de ska kunna ha någon glädje av varandra.

Varför säger någon så? Jag försöker vara generös i min tolkning men hur jag än försöker vända och vrida på orden har jag svårt att se att det är bara i kärlek och välvilja till mig som orden sägs.

17 thoughts on “Tolka generöst

 1. Men varför säger någon sådant?!?! Har själv fyra småsyskon som är 5, 8, 8 och 10 år yngre än jag. Alla ger de mig en oerhörd glädje!

  • Jag vet faktiskt inte. Men jag antar att klumpighet/dumhet snarare än elakhet. Och att vara klumpig och dum är aldrig lika illa som att vara elak.

 2. Vårt yngsta barn föddes samma dag men 11 år senare än vårt första barn. Ändå har de massor av glädje av varandra. Mina bröder har 10 års ålderskillnad och ändå har de varit och är fortfarande väldigt nära och viktiga till varandra. Livet är sällan svartvitt. Jag tycker att alla åldersskillnader har sina goda och dåliga sidor.

  • Jag tror precis som du att det finns gott och ont med alla åldersskillnader. Det roliga är att de flesta verkar tycka att just det som de haft har varit bra.

 3. Nämen!! Hur i hela friden kommer någon med ett sådant påstående! (?) Och om man verkligen är av den åsikten kan jag verkligen inte förstå varför man tycket att det på något vis är konstruktivt att framföra den.
  Min äldsta syster är 10 år äldre än mig (och de andra två systrarna 8 och 6 år äldre) och vi har minsann haft och har enormt stor glädje av varandra.
  Man kan alltså lätt konkludera att personen i fråga inte har en aning om vad de pratar om.

  • Jag förstår inte riktigt heller. Och det har inte hänt bara en eller två eller tre gånger. Jag har själv en syster, just hon med den generösa tolkningen, som är fyra år yngre än jag. Och glädje av varandra är bara ett förnamn.

 4. Den som sett och då menar jag “sett” de två syskonen tillsammans och deras kärlek till varandra, den säger inte så.

  • Nej, precis. Hittills har de ju verkligen haft glädje av varandra. Och att det plötsligt skulle bli radikalt annorlunda för att sedan aldrig bli bra igen känns lite märkligt.

 5. Då är min tolkning att den som säger så inte har erfarenhet och därför inte vet. Generösare än så blir det inte 🙂 Hos oss är det fyra års åldersskillnad och jag trodde att de inte skulle ha glädje av varandra, men oj vad de har! Minst lika mycket som de slåss.

  • Du har rätt. Okunskap är inte elakt och grymt, det är bara okunskap. Roligt att höra att det finns både glädje och slagsmål mellan dina barn. Då är man nära.

 6. De orden sägs väl antagligen i kärlek till de egna barnen eller någon annan som han/hon vill få tro att har gjort de bästa valen för sina barn.
  Att du ska behöva höra på det är ju ändå totalt onödigt och inte så väl genomtänkt.

 7. Jag hade blivit ledsen. Av okunskapen. Om den dagen kommer att vi får ett syskon till vår son så hoppas jag enbart på glädjande kommentarer. Och som enbarnsförälder, som gärna vill ha fler kommer lyckan att härska oavsett om ålderskillnaden blir fyra, sju eller tio. (över att de kommer att ha sällskap av varann)

 8. Jag är övertygad om att jag skulle ha mått bättre ifall det varit större åldersskilnad mellan barnen. Speciellt då de var riktigt små. Glädje har man nästan mer tror jag också, då konkurrensen inte alltid är stenhård och på lika villkor. Min 6-åring har lättare med 1-åringen än med 4-åringen. Speciellt att glädjas med honom i stället för att bli avundsjuk. Men nog har de alla glädje av varann, förstås. Och ännu mer då de leker på skilda håll emellanåt.

 9. Och det här var exakt det som vi,hos oss, pratade om i helgen. Syskon med stor ålderskillnad lider mer sällan av konkurrrens och avund eftersom de tillför familjen två helt olika livsskeden som liksom avlöser varandra.
  Våra tonåringar har enorm behållning av de små som ständigt påminner dom om litenhet och nåd och bekräftelsebehovets mänsklighet.
  Det här med åldersskillnad är beprövat hos oss. Mellan äldsta barnet och yngsta är det tretton år. Dom går bra ihop. När båda är rädda. Har samma humor. Den ena ryms i den andras skolbag. Det är ganska nyttigt att bära sin lillebror och sakta lägga ner honom så han inte slår ihjäl sej.

 10. Tanklöshet och en liten nypa dumhet, så föreslår jag att du tolkar det. Trams! Och precis som många andra här (inklusive du själv har jag förstått) har jag rejält med erfarenhet av att syskonkärlek inte har med år att göra. Jag har syskon som är 3, 7, 11 och 12 och yngre och även om relationen till dem ser lite olika ut är jag lika tacksam för dem alla!

 11. Min makes yngsta småbröder är tio år yngre än honom och de har hur mycket gädje av varandra som helst! Strunta i vad andra tycker och säger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s