Hur snygg är jag?

Jag har genom åren samlat på mig en hel del tonårskompisar på facebook. Det är för det mesta helt fantastiskt. Tröskeln till kontakt är låg. Senast förra veckan chattade jag med en pojke som var konfirmand på ett läger för två år sedan och som jag inte sett en enda gång sedan hans konfirmation strax därpå. Sådana gånger känner jag att nätet är livet och tonårskompisar på facebook en fest.

Men. Ibland får jag ofrivilligt en inblick i en märklig, sorglig värld när jag ser deras statusuppdateringar. En mycket vanlig statusuppdatering är olika varianter av ”Kommentoi niin arvioin ulkonäkösi asteikolla 4-10”. Oftast på finska, faktiskt. Men det är irrelevant i det här sammanhanget.

Det relevanta är att få statusuppdateringar blir lika gillade. Och att sorgliga man sedan på andra tonåringars väggar kan läsa att någon skrivit en 7:a och att den person som fick ta emot det utseendevitsordet sedan tackar för bedömningen. Det är förnedrande. Det bara är det.

Och jag tänker som så många gånger förr på hur skönt det på sätt och vis var att vara tonåring när det inte fanns digitalkameror och ännu mindre kameror i mobiltelefoner. På den tiden fick man ha en dålig dag ifred. Åtminstone fick man glömma den dagen därpå. Nu dyker det upp bildbevis på din dåliga dag på facebook vare sig du vill eller inte och din kompis väljer antagligen de bilder där hon/han själv ser bäst ut också om du på bilden ser ut att inte bara ha en dålig dag utan en katastrofal dag.

Och baserat på bland annat de bilderna ber du sedan om ett vitsord för ditt utseende. Och du får det.

Jag känner bara att jag absolut inte vill vara med i den där leken och att det nog inte är bara för att jag är närmare 30 än 15. Det är för att jag är människa och jag vet att en 15-årig Amanda inte heller skulle ha mått bra av att delta i sådana där idiotiska projekt. Jag vill inte ge någon möjligheten att kommentera hur snygg jag är. Och jag vill kanske ännu mindre själv kommentera. Det är ju mina egna kompisar (!) vars utseenden jag plötsligt halvoffentligt (!!!) bedömer.

Jag vill bara krama om alla mina tonårsvänner på facebook och säga att det där är bara dumt och att det aldrig kan göra så mycket gott att det berättigar det onda det gör. Och att utseendet kanske känns vansinnigt viktigt när man är 15 men att de flesta lyckas bra eller mindre bra i livet av helt andra orsaker. Väldigt få klarar sig på hur de ser ut och antagligen ännu färre klarar sig inte på grund av det. Huruvida du är en åtta och en halva eller en nia i dina vänners ögon spelar kanske ingen roll för dig. Men det finns fall där det spelar roll. Tänk på flickan som går omkring och tror att hon är bara en sjua men i hemlighet hoppas att det inte ska vara så och som sedan får veta att hon egentligen bara är en sexa.

Ingen vinner. Alla förlorar. I vissa spel är det så. I de spelen är det dumt att vara med.

En reaktion på ”Hur snygg är jag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s