Varför jag bloggar

I går låg den plötsligt där på arbetsbänken i köket, den gästbok som jag och Fredrik fick som förlovningspresent. Den har säkert legat där länge, så länge att man först blivit blind för den och sedan plötsligt fått synen tillbaka.

Jag bläddrade. Vi var duktiga då i början och antastade frimodigt våra gäster, krävde några rader före de fick lämna vårt hem. Vårt första gemensamma. Där vi bodde våra två första år. Det finns många sidor med anteckningar från det hemmet. Sedan finns adressen till vårt andra hem och några få anteckningar. Tredje, fjärde, femte och sjätte hemmet nämns inte ens.

Och det gör mig lite ledsen. För gästboken är något av en bok om åtminstone delar av våra två första år. Jag har ett minne som är överlägset de flestas (sagt i all ödmjukhet) men till och med jag kom plötsligt att tänka på saker som inte slagit mig på länge. Flickorna i bönegruppen, min och Villes ostnatt, “Pierres” täta besök (men så hade han ju egen nyckel och kunde ligga på soffan ibland när man kom hem på eftermiddagen), Kajs täta besök och ljuvliga skildringar av dem, spelkvällar, spontanträffen med barndomsvännen Sara jag inte sett på flera år, Fredriks syskonbarns övernattningsbesök, mitt första möte med den man som numera känns som en storebror… Det finns där. Och jag fick påminnas.

Och där finns också ett par namn som inte får någon enda klocka att ringa. Och jag tänker att det är så typiskt mig och den man som är min. Att människor vi knappt känt varken före eller efteråt fanns intensivt i vårt liv för en kort stund. Att vi är så. Att vi vill vara så.

Och jag påminns om varför jag bloggar. För det som skrivs ner finns kvar. Det som skrivs ner bearbetas och skruvar sig lite längre in i minnet som bevarar. Nu skriver jag själv boken om delar av mitt liv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s