Nykterist

I samband med en hälsoundersökning förra veckan fick jag frågan: hur mycket alkohol dricker du?

– Ingen alls, svarade jag.

– Ingen alls?

– Nej, ingen alls.

Och jag kände genast i samma stund ett enormt behov att förklara. Att förklara att jag är mer eller mindre nykterist i praktiken, att jag dricker nattvardsvin minst varannan vecka men att min alkoholanvändning faktiskt både börjar och slutar med det. MEN. Att jag egentligen ändå inte är nykterist och aldrig aldrig aldrig någonsin skulle kalla mig så eftersom jag inte har fattat något principiellt eller etiskt eller moraliskt beslut att inte dricka alkohol.

Så jag förklarade. Igen en gång. Åt den person som tog hand om hälsoundersökningen satt jag och förklarade att jag inte tycker om öl eller vin eller cider eller snaps. Som om hon skulle bry sig.

Som om jag var skyldig någon att förklara.

Så där har jag alltid gjort. Jag ber om ursäkt för att jag inte dricker alkohol. Jag känner mig skyldig att förklara att det inte är en moralisk fråga utan en praktisk fråga. Frågan är varför jag gör så. Varför känner jag att jag måste förklara att jag inte dricker alkohol? Med tanke på hur enormt mycket själsligt och ekonomiskt och hälsomässigt lidande alkoholen förorsaka känns det skumt att behöva motivera. Att alla känner till de negativa biverkningarna borde väl räcka som förklaring.

Ibland funderar jag på att bli nykterist och börja kalla mig det. Som ett ställningstagande mot en kultur där den som avstår från något som skapar så mycket lidande måste förklara sig. Som ett ställningstagande för alla de tusentals människor som verkligen inte förknippar alkohol med festyra och glädje utan med ett helvete på jorden. För alla de tusentals barn som är rädda för sina föräldrar på grund av promillehaltiga drycker.

Räcker det som förklaring?

0 reaktioner på ”Nykterist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s