Utan kvinnor som präster

Hon börjar med en bild av en ung flicka som står och borstar tänderna en kväll när det plötsligt finns en ängel i rummet som undrar om hon vill bli mamma till ett alldeles särskilt barn.

Vi som hänger i kyrkan ibland fattar direkt att hon syftar på Maria och sedan binder hon trådar mellan Jesus mamma och dopbarnets mamma. Hon säger precis det som måste sägas och stunden är rent helig. Hon backar inte för det svåra och mörka samtidigt som hon låter det ljusa och vackra ta all plats.

Hon är doppräst och så bra att jag golvas. Så bra att mina barn kan återge delar av doptalet dagen därpå.

Jag hör till dem som ofta tycker att det inte spelar någon roll om prästen är kvinna eller man, att det inte ens ska göra det. Men när jag hör det här doptalet inser jag att ingen man jag känner skulle ha hållit just det här doptalet och det bara måste hållas. Att det därför visst spelar roll, för utan kvinnor som präster blir en del berättelser inte berättade. Vi som går till kyrkan när livet är både som störst och som skörast måste få höra våra berättelser där.

Jag säger inte att präster som är män är sämre än präster som är kvinnor. Men jag säger att det inte bara finns utrymme för utan också behov av att både kvinnor och män är präster.

Fotograferad i en kyrkobänk av Maria Hedengren.

2 thoughts on “Utan kvinnor som präster

  1. Hur ser du på det att Bibeln tydligt talar för att prästämbetet endast är för män? Vi kan ha våra åsikter och tankar men om inte Guds ord får vara grunden i vår lutherska kyrka, då har vi gått vilse. Kvinnor ska absolut få verka i våra församlingar men i andra uppgifter, inte som präster enligt Bibeln.

    PS. Det här är inte menad som en hård eller dömmande kommentar, hoppas du förstår det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s