Djupt ner i jorden

Så här års kräver väl skolmaten sin kommentar. Numera kan tre av fem i vår familj kalasa på exakt samma lunch och dagens rätt är därför ett givet samtalsämne vid middagsbordet.

Arvid, som är skollunchens nyaste förtärare, är inte nådig.

Mot mig.

Redan första veckan sa han:

– Mamma, jag tycker nog om din mat. Men inte lika mycket som jag tycker om skolans mat.

Andra veckan lät det så här:

– Mamma, jag börjar bli så van med skolans mat att det smakar… annorlunda att äta hemma.

Och i dag sa han:

– Mamma, skulle vi kunna göra så att jag inte behöver äta mat hemma mera utan att ni bara kokar gröt åt mig?

Jag finner inga ord. Jag har visserligen aldrig trott mig vara någon mästare i köket men jag har ändå trott mig stå rätt väl i jämförelse med skolmaten. Nu? Inte så säker längre.

Fler än en gång har jag fått konstatera att den mannen håller mig på marken. Men i dag tryckte han in mig djupt ner i jorden.

Jag vet faktiskt inte om jag kommer upp över markytan igen.

Bild: Matilda Audas Björkholm

Tröja: jag. Som säger det bara för att försiktigt kravla mig uppåt igen.

En reaktion på ”Djupt ner i jorden

  1. Oj, så jag känner igen mig. 🙂
    För omkring 25 år sedan började min förstfödde förskolan i anslutning till vår lilla byskola. Under många år hade vi en alldeles underbar skolköksa, som verkligen kunde laga mat. Hon bakade semlor och pajer, syltade och saftade. Förutom att hon skötte den normala matlagningen på det bästa sätt, till barnens och lärarnas belåtenhet.
    Själv har jag upplevt att matlagning ligger rätt långt ner på listan av favoritsysselsättningar i hushållet.
    Efter några veckor i förskolan och ett av bottennappen i kvällsmatsväg här hemma, frågade sonen, helt apropå, hur det kommer sig att Eivor lagar så god mat. Jag förklarade att det är hennes jobb, hon har gått i en skola där man lär sig att koka god mat. Sonen begrundade mitt svar och fortsatte efter en stunds tystnad: Mamma, skulle inte du kunna gå i en sån skola?….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s