Den enda universallösningen

Det var en gång när jag var ute i god tid. Jag visste att kronan var trasig. Att Ingrid vuxit ur sin vita skrud. Att vi behövde stjärngossegrejer. Att tärneljusen var i oskick. Så jag beställde nya luciagrejer redan i oktober 2017.

Jag var SÅ en hemmaförälder.

I höstas var jag för kanske första gången någonsin en förälder som hade någon slags koll. Som inte panikköpte födelsedagspresenter tjugo minuter innan kalaset började. Som faktiskt kom ihåg att kalaset alls skulle vara. Som dessutom kom ihåg att lämna in jullovslappen till dagis i tid.

Den där kollen har jag uppenbarligen bara när jag inte jobbar. Och jag jobbar ju nästan alltid. Så nästan alltid glömmer jag det mesta. Och trots att det kan vara lätt pulshöjande (rejäl underdrift) att fixa i sista minuten så är det nog så som just jag måste leva. Att förutseende fixa på förhand skulle bli mitt fall. Jag förstår faktiskt inte hur vissa föräldrar gör. De där föräldrarna som kommer ihåg och minns.

I en dryg månad har jag jobbat igen och ordningen är återställd. Försvarsmekanismen kickade in direkt och nu är det som det brukar. Luciakläder i god tid är ett minne blott. Jag gör i stället saker (för) sent och jag glömmer typ hälften av alla de där hundra sakerna som snurrar i huvudet på mig.

Men det fungerar. Vi landar alltid på fötterna och i mitt fall tror jag att vi inte skulle landa på något alls om jag skulle försöka hålla koll på allt, minnas allt. Då skulle ingenting fungera och jag skulle vara sur hela tiden.

Jag vet att mitt sätt är många andras mardröm. Att det skulle bli många andras fall. Vi människor är ju så olika. Vi faller av så olika saker. Och hålls på benen av så olika. Att hitta sitt sätt och sedan hålla sig till det är som så ofta annars den enda universallösningen.

Och där har vi den där luciamorgonen som lär gå till historien som vår familjs mest välplanerade. Det är bara jag som haltar. Faktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s