Något som påminner om avundsjuk

Jag vet hur det känns att vara kändis. Ett par gånger har Hilde nämligen besökt Ingrids skola i vaket tillstånd och då är det trångt kring oss. Att födas som lillasyster till en åttaåring är att ha en halv skolklass som fanclub redan från början. 

När någon ur fancluben kommer hem till oss på besök är Hilde spännande en stund, men sedan tröttnar den unga gästen. Kompistid, legobyggen, rollekar och pysselprojekt överglänser. 

Men en dag när Hilde är en och en halv månad ung kommer en vän på besök som aldrig tröttnar. Hon älskar bebisar. ÄLSKAR. Hon håller den lilla bebisen som om hon jobbat heltid på bb sedan 1976. Hon vyssjar med en självsäkerhet större än den hos många nyblivna föräldrar. Hon rubbas inte när Hilde skriker. Då bara byter hon grepp och talar med lugn, låg stämma. 

Hon är åtta år. Och har inga småsyskon. 

Jag fattar ingenting. 

Men jag fattar att ta chansen. I något skede sitter jag på vardagsrumsgolvet och spelar sällskapsspel med mina två stora barn medan vår gäst ger min bebis vård som absolut kan konkurrera med den jag själv kan ge. Och jag tänker att det ju var oväntat men oväntat fint att jag fick den möjligheten mitt i min känsla av konstant och hopplös otillräcklighet.

Jag märker att storasystern blir något som påminner om avundsjuk. Inte så komstigt. Jag får ju nästan minnesvärdeskomplex. Och efter besöket är Ingrid lite nere. Nästan lite ledsen.

Men. Nästa gång jag och Hilde träffar fancluben utanför tvåornas klassrum visar min dotter prov på en storhet som får mig att bli något som påminner om avundsjuk. 

– Vill du gå till din favorit? frågar Ingrid då av Hilde och lyfter över sin lillasyster till armar som är mer än öppna. 

Den storheten och generositeten. Ja, tack.

3 thoughts on “Något som påminner om avundsjuk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s