För en mer jämställd värld

Till Ingrid, Arvid och Hilde. För kvinnodagen är er allas. Inte mera er, mina döttrar. Inte mindre din, min son. 

Den här dagen handlar ju inte om kvinnlighet. Den handlar inte om konfektaskar och blombuketter eller ens om at bejaka egenskaper som brukar klassas som kvinnliga. Den här dagen handlar om människors lika värde, om människors lika rättigheter och om människors lika möjligheter. 

Länge trodde jag att det viktigaste jag kan göra för en mer jämställd värld är att vara en god förebild för mina döttrar. En kvinna som inte låter sig begränsas av ramar som alltid var för snäva. En stark kvinna som vågar ta den plats som är hennes, som vågar använda den röst som hon har fått. 

Och visst är det viktigt.

Men numera tror jag att det viktigaste jag kan göra för en mer jämställd värld är att ge min son en god förebild. En man som vet att han är oumbärlig bara i familjen. En man som i teorin har prioriterat rätt och i praktiken gör det nästan alltid. En man som kokar mer havregrynsgröt än någon annan. En man som är stark och mjuk på samma gång. En man som tar den plats som är hans utan att ta någon annans. En man som vågar använda den röst som han har fått men som också vill lyssna på andra. En man som inte låter sig begränsas av ramar som alltid var för snäva. 

Och i den delen av mitt uppdrag känner jag mig trygg.


Bilder: Kavilo photography

4 thoughts on “För en mer jämställd värld

  1. En sådan människa vill jag vill vara. En som tar den plats som är min utan att att ta någon annans. Fantastiskt välformulerat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s