Antifinsk rasism

På lördag planeras en antirasistisk manifestation i Helsingfors och nu planeras också en motdemonstration. För det finns tydligen något som heter “antifinsk rasism” som man känner ett behov av att protestera mot.

Ursäkta nu, men om det finns något sådant som antifinsk rasism så är det ju framkallat av just dem som säger sig lägga Finland främst. Jag kan förstås bara tala för mig själv men min relation till Finland tar faktiskt skada varje gång någon säger rasistiska saker och hävdar att det är för Finlands bästa. Aldrig förr har jag haft så svårt för mitt fosterland som när dessa röster säger sig föra landets talan. Jag märker att den flagga som en gång i tiden gjorde mig glad i dag gör mig obekväm. Jag vill liksom inte förknippas med en symbol som de använder så mycket. 

På något sätt känns det alltså som om just de här rösterna är det mest antifinska som finns. Aldrig gör de mig stoltare och gladare över min finländska identitet. Ofta gör de motsatsen. Om jag blir antifinsk så är det deras förtjänst.

Det skrämmer mig att vi har sådana här röster. Att vi hör sådana här röster. De får aldrig någonsin ha monopol på berättelsen om Finland. 

Advertisements

3 thoughts on “Antifinsk rasism

  1. Instämmer! Speciellt under det senaste halvåret har rasisterna ofta fått mej att känna skam över Finland. Om det är nån som är antifinsk så är det dom.

  2. Det som irriterar mig antagligen lika mycket är alla till Sverige inflyttade finnar som ylar om att de gärna hjälper packet att flytta hem. Och man förstår att många av dem kommer att rösta på Sd. Ursäkta hur långt tänker man då? Om de inte gillar utlänningar så är det väl bäst att de flyttar hem?

  3. Naturligtvis finns det många sorters sverigefinnar, och jag kan till en del förstå att vissa är lite bittra
    Själv började man, ofta ett väldigt tungt jobb inom någon industri första dagen i det här landet. Inte fick man språkundervisning eller andra gratisförmåner. Är man sedan utsliten efter 45 års slit och knappt kan klara sig på sin lilla pension, så har jag i alla fall en viss förståelse om bitterheten sitter på lur. Och att flytta tillbaka till Finland när man har sina barn och barnbarn och alla sociala kretsar här är väl inte så enkelt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s