Ingen av oss får allt

”Jag antar att jag också på något plan avundas dig och andra som passar in under de där kategorier som samhället så gärna accepterar (hårt arbetande kvinna med bibehållen moderskänsla, som tar ansvar både hemma och på arbetsmarknaden.typ)”

Den kommentaren fick jag av en hemmamamma i går, och den värmde mitt hjärta. För kommentaren andades genuin vilja att förstå den som finns på andra sidan och jag älskar (ja, just älskar) när vi människor faktiskt vill försöka förstå varandra.

Samtidigt påminde kommentaren mig om att ingen av oss får allt. Visst, jag har en bibehållen moderskänsla (gillar det uttrycket) men jag har ändå valt bort väldigt, väldigt många dagar och timmar med mina barn.

Dagar och timmar som aldrig kommer tillbaka. Dagar och timmar som jag för alltid gav bort åt något annat.

Om jag ångrar mig?

Nej. Vissa svaga stunder kan jag oroa mig för att jag kanske kommer att ångra mig någon gång i framtiden, men än så länge har jag inte ångrat de val som jag har gjort. Så bibehållen är moderskänslan. Så starkt är det band som finns mellan mig och mina barn. Så harmoniska och välmående verkar de vara.

Och jag hoppas och tror helt uppriktigt att jag skulle ha vågat välja på nytt om moderskänslan plötsligt vacklat, om bandet en dag känts skört eller om barnen signalerat något annat än att de mår gott.

Ingen av oss får allt, nej. Men vissa av oss får väldigt mycket. Och jag tror att väldigt mycket ser väldigt olika ut för oss. För vi är så olika. För någon av oss är väldigt mycket flera år hemma med barn. För någon annan är väldigt mycket att vi fick tid med både barnen och annat. Och alla vi som inget ångrar hör till dem som fick väldigt mycket. Vad vårt mycket än är.

Men ingen av oss får allt.

img_3159

Älskade ni. Ibland tänker jag att jag är galen som valt bort en enda dag och en enda timme. Och ändå. Vi har ju det så bra. Jag bara kan inte ångra. Det kan liksom inte ha funnits en bättre väg. För oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s