Huvudsaken är att barnet är friskt

– Det spelar ingen roll om det är en flicka eller pojke. Huvudsaken är att barnet är friskt.

Det har jag aldrig sagt. Men jag har hört det sägas tusen gånger och jag har drabbats av allergiska utslag varje gång. 

Jag förstår ju (förstås) vad folk menar och jag tror att alla blivande föräldrar önskar sig ett friskt barn. Både för barnets och den egna skullen. Men jag förstår inte riktigt kopplingen mellan kön och friskhet i utsagan ovan. Och jag lider så med alla de barn som föds och sedan inte uppfyller den där huvudsaken. Och med deras föräldrar.

För långt ifrån alla barn föds friska. Varje nytt liv är ett mirakel och varje nytt friskt liv är ett ännu större sådant. När jag väljer att välkomna ett nytt liv gör jag det inte under premissen att barnet är friskt. Jag gör det helt utan garantier och helt utan löften.

Den enda huvudsaken är att jag aldrig någonsin tvivlar på barnets eviga, okränkbara värde. 

Advertisements

12 thoughts on “Huvudsaken är att barnet är friskt

 1. Fast jag kan ändå lite protestera mot dina allergiska utslag för det beror väl på hur frågan löd? Jag fick (förvånande) ofta frågan “vad önskar du dej?” med hänvisning till det kommande barnets kön och svarade oftast “jag önskar mej ett friskt barn”. Inte för att vårt barn skulle ha varit mindre värt eller oönskat om hen hade fötts sjuk, men för att det var en så korkad fråga som fokuserar på oväsentligheter.

  • Jag tror att vi säger så där ganska slentrianmässigt utan närmare eftertanke och utan ond vilja. Absolut. Men jag tror att det kan upplevas som sårande för den som fått ett barn som inte varit friskt. Vad vi nu ens menar med det. Om någon frågar mig om jag önskar mig en flicka eller pojke brukar jag bara säga att det faktiskt inte spelar någon roll alls och jag tycker att det i sig är ett tydligt svar, att man inte behöver ta in friskheten alls.

 2. Jag känner att det lämpligen i det här sammanhanget kan vara värt att presentera en annan syn på detta med att önska sig inte bara ett till liv, utan ett friskt sådant, dvs. ett barn som inte är sjukt.

  Jag har själv under en hel uppväxt levt under samma tak som ett sjukt syskon. I detta fall handlade det om en psykiskt sjukdom hos syskonet så jag vet med säkerhet hur ett sjukt barn kan förstöra livet för föräldrar, övriga syskon, vänner, grannar, släktingar genom att försätta alla i ständig ovisshet, otrygghet, rädsla, skräck, vånda, fysiskt våld, ångest och oreparerbara ärr. Ärr som går långt fram i tiden. Det är inget jag skulle önska något barn, varken andras eller mina egna. Och jag skulle göra allt för förhindra att någon försattes i en tillvaro av otrygghet och ja – ett rent helvete på jorden. För ingen kan förstå eller ens i närheten sätta sig in i hur det är att växa upp med en psykiskt sjuk människa. Hur det är att vara liten och rädd när det inte finns någon trygghet att fås. Hur det känns när varken mamma eller pappa har krafter över för att trösta eller ge en skyddande famn. Hur det är att gång på gång leva i skräck och vånda över både psykiskt och fysiskt våld. Det är något som måste upplevas och erfaras inifrån.
  Så jag säger bara – tyvärr syns psykiska sjukdomar ännu inte i screeningar.

  • Vilken erfarenhet. Vilken smärta. Jag vill på inget sätt förminska ditt och din familjs lidande eller förhärliga sjukdomar, jag säger ju också i mitt inlägg att jag tror att alla önskar sig ett friskt barn. Jag tycker bara inte om sättet att säga att ett friskt barn skulle vara huvudsaken när så många barn är annat än friska.

   Vad gäller screeningar så tycker jag det är knepigt. Jag är inte alls säker på att den bästa av världar är en värld där liv med sjukdomar och defekter väljs bort. Igen – inte för att förminska någons lidande eller förhärliga sjukdomar. Utan bara för att jag inte alls är säker. Och för att jag tror att vi lätt kan hamna i ett läge där vi väljer bort liv som faktiskt inte skulle vara helvetiska för vare sig den som bär livet eller dem omkring.

 3. Jag får också lite nippor när jag hör folk säga så där åt nån som väntar barn. I stället kunde man ju bara säga: “Vad roligt att ni ska få barn, lycka till med allt!” Jag har en son med Downs syndrom, och han har alltid varit väldigt frisk.

 4. Jag har en dotter med en lite cp-skada men om jag någon gång har lyckan att bli gravid igen och någon frågar vad jag önskar mig så kommer jag säga att jag helst vill ha en flicka till. Dels för att jag tycker det verkar så härligt med systrar och dels för att jag tror att jag bara vet hur man är mamma till flickor. Att jag önskar ett friskt barn är liksom så självklart att det inte behöver sägas ens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s