Den som verkligen vill döda

Igen gråter världen. Den här gången över femtio liv som avslutades alldeles för tidigt och alldeles för brutalt. Hur många dåd kan en liten värld orka med? Det är så fruktansvärt obegripligt.

Och samtidigt så fruktansvärt begripligt att människor i sin vilja att begripa försöker hitta förklaringar och lösningar. Även om vi ju nog alla kommer till korta där. Vapenlagarna i USA tål säkert en diskussion, samtidigt som vi alla vet att den som verkligen vill döda är omöjlig att stoppa.

Den fråga som jag däremot inte vet om tål en diskussion är frågan om vem som ska få bo var. Vissa invandrarfientliga får vatten på alla sina kvarnar varje gång någon som kan kopplas till islam gör något illa. Jag har sett flera I-told-you-so-kommentarer i dag, kommentarer om att det är naivt att välkomna muslimer till västvärlden.

Ja, det kanske är naivt. Om vi med naivt menar motsatsen till cyniskt och ett trotsigt hopp för och om världen.

Men lika naivt – minst – är det att tro att vi kan skydda vår västvärld genom att stänga dörrarna för alla andra. Det är SÅ inte lösningen. Den som verkligen vill döda är omöjlig att stoppa.

Bara genom att vi möts och stöts och blöts kan vi förändra någons vilja att döda. Och stängda dörrar är liksom anti-medicinen.

Fienden har aldrig varit religioner eller kulturer eller folkslag. Fienden är och har alltid varit den hopplöshet, vilsenhet och rädsla som får människor att vilja döda andra människor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s