Vi bor i Bullerbyn

Vi har ju som ni vet ett nytt hem sedan augusti. Jag vet inte hur länge era hem brukar kännas nya, men det här hemmet fyller mig med brutal tacksamhet varje dag och så länge det är så tänker jag frimodigt kalla det nytt.

När vi bestämde oss för att flytta hit visste vi att vi får ett stort och nyrenoverat hem som vi inte skulle ha råd att köpa men som vi har råd att bo i. Vi visste att vi får bo nära Fredriks jobb och Arvids dagis och jättenära min och Ingrids skola. Vi visste att området var trevligt. Valet att flytta hit var alltså väldigt lätt.

Och ändå hade vi ju ingen aning.

Vi visste inte att vi flyttade till Bullerbyn 2.0. Vi visste inte att Ingrid skulle ha tre klasskompisar på samma gård och att ett par av dem skulle ha småsyskon i Arvids ålder. Vi visste inte att Ingrid skulle ha sällskap till skolan varje morgon med sin klasskompisgrupp och aldrig någonsin visste vi att Arvid skulle kunna gå ensam till sin bästa vän i hela universum redan när han var tre och ett halvt.

Nu när våren kommer märker jag att Bullerbyn blir ännu bättre. Jag vet faktiskt inte hur många gånger ett barn har ringt på vår dörr i dag och sedan lekt här en längre eller kortare stund. Och jag vet inte hur många gånger barnen varit ute och lekt, tillsammans och med grannbarnen, men jag gissar på en handfull. Minst. (När jag började skriva det här inlägget för några minuter sedan var jag ensam hemma. Sedan kom Ingrid och en kompis. Och sedan Arvid med en kompis. Så här ser alla dagar ut här. Ibland är vi ensamma hemma, jag och Fredrik. Ibland har vi bara våra egna barn och ibland har vi typ tusen barn. Jag älskar det.)

Vi bor på drömplatsen. På riktigt. Vi fick mer än vi trodde var möjligt. Och jag, som ibland har tänkt att vi verkligen inte väljer Helsingfors för barnens skull, kan känna att det här valet nog passar dem också ganska bra. Jag har svårt att föreställa mig en mer idyllisk plats för en halv barndom. De tror ju att de lever halva barndomen i sommarhuset i Österbotten, så lång är en barnasommar, och vi låter dem tro så.

One thought on “Vi bor i Bullerbyn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s