När våldet varit framme

Gårdagens mest delade artikel i mitt flöde var utan tvekan den om den unga Kokkola-pastorn som blev misshandlad en marsnatt utanför sitt hem. Jag kände tusen saker. Det kliade i fingrarna och snurrade i huvudet. Jag bara måste skriva. Men sedan lät jag bli. Tänkte att min åsikt nog väger alldeles för lätt eftersom den misshandlade pastorn och jag delar tro. 

Men nu har jag ångrat mig. Min åsikt må väga vad som helst. Här kommer den i alla fall. 

Det är förkastligt. Vidrigt. Äckligt. Att den unga pastorn blivit utsatt för hot lika länge som han varit pastor är på inget sätt okej. Att han vaknar misshandlad mitt i natten utanför sitt hem är fruktansvärt. Att han nu har livvakt när han åker runt och berättar om Jesus är ju helt absurt. Att det finns ordningsvakter på mötena i hans församling är… Hur hamnade vi här? 

Sanningen är ju att det inte finns något svar. Inget jag nöjer mig med i alla fall. Och jag får utslag av kommentarer som antyder att han had it coming. Han må vara hur kontroversiell som helst – ingen får hota honom. Han må vara hur provocerande som helst – ingen får misshandla honom. Han må vara ute och cykla teologiskt (jag tar inte ställning till det) hur långt som helst – ingen får skada honom.

Han är en människa. Hans värde är därmed heligt och okränkbart. Ingen får hota. Ingen får misshandla. Ingen får skada.

Och vi får aldrig någonsin börja tycka att människor får skylla sig själva när våldet varit framme. 

Advertisements

25 thoughts on “När våldet varit framme

 1. “Han är en människa. Hans värde är därmed heligt”
  Det här summerar alla argument som jag kan ställa mej bakom i alla debatter och diskussioner. Vi måste se förbi tro och färg och läggning och ursprung och åsikt. Rör inte min kompis. Han är helig.

 2. Bli aldrig tyst, du behövs verkligen. För hur var det nu man sa: “Det farligaste är de godast tystnad…”

 3. Fruktansvärt. Började läsa lite om hans kyrka och tänkte genast att riktigt starka själar och karismatiska personer alltid driver upp drivkraftig ondska. Varför är det så? Det är intressant som fenomen.

  • P.s Uttrycket stark själ är nu riktigt fel . Alla själar böljar…
   Men ja, alltså att han som person i sin tro driver upp så mycket ondska är intressant. Att vi reagerar så. Med våld. Och att tvärsäkerhet i sej är våldsam…(?)

 4. Våld är aldrig acceptabelt. Det är dock intressant hur enkelt och lätt många tar avstånd från fysiskt våld, men ingen uppmärksammar det psykiska våld som religioner ofta utsätter unga människor för. Skulle inte förvåna mig om det är någon förälder som tröttnat på pastorns fasoner.

  • Jag förstår din kommentar, men jag håller nog inte med om att “ingen uppmärksammar det psykiska våld som religioner ofta utsätter unga människor för”. Dels tror jag inte att det händer ofta. Och dels tycker jag visst att det uppmärksammas. Till exempel ovan nämnda pastor och hans kyrka har ju kritiserats och diskuterats massor i media och i andra sammanhang. Och man får kritisera och ifrågasätta, det är viktigt. Men det är långt mellan sunt ifrågasättande och hot och våld.

   • Men om vi t.ex. tar senaste fallet av leastadianbarn som våldtar katter i Larsmo. Samma sak har ju skett i minst 30 år i Larsmo och Kållby. Ibland kommer det upp som djurplågeri i ÖT, men ingen vill/vågar sätta sig in i vad det är som driver barnen till detta. Klart man kan mikroanalysera och säga att det inte är religionen i sig utan människorna som använder religonens hierarki som maktmedel som gör skada.. Det diskuteras för stunden, men ingen vågar ställa sig på trappan och fråga vad de egentligen sysslar med.

   • Just ditt exempel kan jag inte ta ställning till eftersom jag inte har hört om det tidigare. Däremot är jag fullt medveten om att det också i religionens namn kan utövas psykisk misshandel, det jag inte håller med om är att ingen talar om det eller pekar på det.

 5. Antikrist ville ju frånta människan hennes fria vilja. Vad händer om man inte längre har den? Kan man faktiskt frånta nån hens fria vilja? Vi är ju bräckliga psykologiska varelser och jag tror det är viktigt att tänka sej människan som en meningsfull skapelse..
  Jag tycker Janne har en viktig kommentar här. Och skulle gärna diskutera detta ämne mer.

  • Tack för din kommentar! Den innehåller många bra kommentarer, vet inte riktigt vad jag ska ta fasta på för en vidare diskussion. Om du orkar och vill konkretisera din frågeställning kan jag fundera vidare.

 6. Tack väldigt gärna. Kan en förälder eller en andlig ledare, en sekt eller ett samfund frånta en annan människan hennes fria vilja, skapa blind lydnad, och på så sätt bereda väg för antikrist?
  Fundamentalismens utveckling?

  • Det finns ju många fall där anhängare manipulerats till begå fruktansvärda handlingar, men det är ju svårt att säga om det är för att den fria viljan upphört eller om människan bara varit så nedbruten och ensam att denna gör vad som helst för att få gruppens acceptans.
   Gällande misshandeln av Tianen så ringer i.a.f. mina varningsklockor. Jag har bott i Österbotten nästan hela mitt liv, och visst händer det att folk får stryk, men jag har ALDRIG hört talas om att någon blivit fastbunden och “satt på display”. Det är något som sker i Hollywood, inte riktiga livet. Som förövare exponerar man sigsjälv alldeles för mycket för att det ska vara värt mödan. Sen är det lite väl lägligt att han bara minns att han körde hem, och sen inget mer.
   För mig ser det i.a.f. ut som att han medvetet försöker skapa en hotbild gentemot sigsjälv och i förlängningen sin kyrka, sannolikt i ett försök att göra gruppen mer sluten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s