Hinner vi uppfostra våra barn?

Det hände sig denna marsfredag att jag hämtade Arvid redan efter lunch. Möjligheten fanns åttminstone nästan och eftersom den dag då vi fick hamstern var den här veckans minst dramatiska så tog jag möjligheten fast den bara nästan fanns. 

När man hämtar sitt barn på dagis redan efter lunch har man i regel inte speciellt bråttom hem. Nästan alltid annars knackar ju något på dörren och brådskan flåsar en i nacken. Oftast är det hunger eller trötthet eller en oattraktiv kombination av båda. Och när man har bråttom hinner man inte ta alla de strider som man i teorin skulle vilja ta. 

I dag hann jag plötsligt ta strider. När Arvid föll ihop i garaget och meddelade att han inte orkar gå in själv meddelade jag helt kallt att jag faktiskt inte har bråttom och bra kan vänta tills han orkar gå själv. Och plötsligt orkade han gå. En stund. Sedan försökte han med samma sak två gånger till och jag körde samma sak två gånger till. Bara stornjöt av att jag hann vara konsekvent och lugn och sansad. Jag hann ta en strid. Och som alla andra strider man tar när tiden är på ens sida vann jag ju till och med. 

Jag avskyr att vardagen ofta gör att en nödvändig strid blir sopad under mattan. Strider tar ju tid. Och tid har jag inte alltid i samma utsträckning som jag skulle vilja. Om någon sätter sig på tvären när vi borde ha gått för tio minuter sedan kastar jag ut mina principer genom fönsret och står fast på händerna bara vi kommer iväg. NU!

Hinner vi uppfostra våra barn? frågade jag mig i dag och insåg att svaret (tyvärr) är att vi hinner ibland. Min förhoppning är att ibland är tillräckligt ofta. 

Lite synd tyckte jag ändå om Arvid. När han tänkte sig en eftermiddag med sin mamma såg han säkert något annat framför sig än en mor på krigsstigen. Han får tacka mig sedan när han förhoppningsvis blir dräglig nog för att få jobb och vänner. 

Otillräcklighet. Visste jag ens vad det var innan du blev min, lilla Sparv?

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s