Får hon gå ut ensam?

I Östersund säger polisen att kvinnor helst inte ska röra sig ensamma utomhus sena kvällar och nätter. Detta efter att inte mindre än sex anmälningar om våld mot kvinnor gjorts i staden bara sedan tjugonde februari.

Det är ju helt fruktansvärt. Sex anmälningar på några veckor. I en liten stad på 45 000 människor.

Igen; vad håller du på med, värld?

Min första tanke är förstås att polisen inte kan göra så här. Polisen kan ju bara inte gå ut och be kvinnor stanna hemma eller röra sig i grupp. Det blir ju onekligen lite så att kvinnor som råkar illa ut utan att ha följt polisens anvisningar i någon mån kan ses som ansvariga för det brott som begås mot dem. Och den tanken gör mig bara mörkrädd.

Min andra tanke är förstås att polisen kanske är tvungna göra så här. För de måste ju också ha tänkt som jag gör ovan och ändå ha kommit fram till att det här är den bästa vägen framåt. Det måste ju finnas en orsak till att de gör som de gör. Eller?

Den tanken gör mig inte precis motsatsen till mörkrädd, heller.

Jag tänker att polisen ju nog måste säga som det är. Om det händer skumma saker har allmänheten rätt att veta. Men också när det händer skumma saker har väl allmänheten rätt att avgöra själv om och hur det ska påverka deras liv och vardag? Så länge det inte finns kriminella drag i livet och vardagen? För att röra sig utomhus ensam är faktiskt inget brott. Inte ens på natten. Inte ens om du är kvinna.

Och nu är jag ju lite rädd att någon kan tänka att det är lite brottsligt att våga sig ensam hem från nattskiftet.

En reaktion på ”Får hon gå ut ensam?

  1. Hela mitt liv har jag rört mig ensam i mörkret, har alltid kännt mig trygg och njuter av ensamheten under stjärnhimmeln.
    Att inte b-o-r-d-a göra det, riktigt enligt polisanvisningar. Det låter nog väldigt farligt och illa det, på precis alla sätt! 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s