Typiskt manligt är dåligt

Att äta orimligt mycket kött är dåligt. Att inte kunna tala om känslor är dåligt. Att köra vårdslöst i trafiken är dåligt. Att ägna sig åt gatuvåld är dåligt. Att stolt vägra be om hjälp är dåligt. Att vägra kollektivtrafik och alltid idka privatbilism är dåligt.

Vad annat allt detta är? Typiskt manligt. 

Antingen måste det vara något allvarligt fel på män eller så måste det vara något lika allvarligt fel på vår uppfattning om vad som är manligt.

Jag lutar åt det senare. Jag tror att män i grund och botten är bra typer men att det finns så stora problem med vår mansbild att den som vill vara en lyckad man kan ha svårt att också vara en god människa.

Vi borde göra vår värld och vårt samhälle och vår framtid en tjänst genom att lyfta fram helt andra berättelser. Berättelser om män som värnar om miljön, vägrar våld, gråter med andra män och som har mänskliga värderingar. Om goda människor. Som dessutom är män.

Det absolut minsta vi kan göra är att sluta kalla dåliga egenskaper manliga. Så att de som ännu inte blivit hjärntvättade av vår skumma bid av manlighet ska få en chans till en helt ny bild. 

IMG_1953
Till exempel han. O värld, ge honom en bättre bild av den manlighet han i något skede lär eftersträva. Manlighet 2.0. Du är efterlängtad.

10 reaktioner på ”Typiskt manligt är dåligt

 1. Faktum är väl ändå att världen hade sett annorlunda ut om fler kvinnor, likt en viss Angela hade haft mer makt… Hur många procent av dem som startar krig, mördar, våldtar är kvinnor? Bara en tanke…

 2. Möjligen den större muskelmassan i kombination med testesteronet hos det manliga könet… Måste ändå påpeka att vi vår lilla hörna av världen har vi mest män av ”den goda sorten”.

 3. Framför statistik i din analys. Alla män som du träffat är inte ens en procent av alla män i världen. ”Jag tror att män i grund och botten är bra typer men att det finns så stora problem med vår mansbild att den som vill vara en lyckad man kan ha svårt att också vara en god människa.” Detta är enligt mig ett mycket sexistiskt påstående. Många av dom saker är heller inte ”typiskt män” t.ex. gatuvåld, köra vårdslöst och privat bilism. Du har antagligen träffat få män och såna som inte uppför sig bra och antyder sedan till att största delen män uppför sig lika.

  • Oj. Nu känns det som om du missförstår mig eller så missförstår jag dig.

   Jag menar ju förstås inte att alla män beter så eller har sådana värderingar. Men jag menar att jag ofta hör män säga att vegetarisk mat inte ger tillräckligt med näring och protein – medan få kvinnor säger så. Jag menar att det syns tydligt i gatubilden att det är fler kvinnor än män som väntar på bussar. Jag menar att vi tyvärr fortfarande har en uppfattning om att det är omanligt att gråta, be om hjälp och vara svag. Vilket gör mig arg eftersom det ju också måste vara en delorsak till att många män är ensamma och mår dåligt. Och jo. Män är nog överrepresenterade i bilolyckor och våldsstatistik. Det är väl ingen som tror annat?

   De flesta män jag träffat är män som i någon mån försöker utmana den snäva mansbild som råder. Tack och lov. För deras och världens skull.

   Var jag tydligare nu?

 4. ”Antingen måste det vara något allvarligt fel på män eller så måste det vara något lika allvarligt fel på vår uppfattning om vad som är manligt.”

  Jag (som en man) skulle mera säga, att problemet ligger i att man ser världen med alt för feminina ögon (t.ex. såhär)
  ” Berättelser om män som värnar om miljön, vägrar våld, gråter med andra män och som har mänskliga värderingar. Om goda människor. Som dessutom är män.”

  Dessa reflekterar väldigt feminina värden, få män skulle tycka att dessa var de mest väsentliga definitioner på en ”god man”. En god man enligt maskulina principer är mera en man som är stark, lojal, hederlig, duktig, osv.

  Om man inte uppskattar eller förstår de positiva manliga aspekter då ser man endast de negativa aspekten så som den manliga aggressivitetens nackdelar.

  • Bra kommentar. Och viktigt perspektiv.

   Jag håller med om att en god man enligt maskulina mått är stark och duktig. Samtidigt är det ju en del av problemet. För då blir en svag och icke-duktig man en dålig man och just den tanken måste vi komma bort från. Förstår du hur jag menar? Jag tror att många män skulle må bättre av att också mjukare värden kunde få klassas som manliga.

   Lojal och hederlig är däremot superbra egenskaper på ett ganska okomplicerat sätt. Så länge man inte offrar hedern på lojalitetens altar.

 5. Jättebra inlägg tycker jag! Jag tror att alla skulle tjäna på att män får vara svaga och känslosamma, lika som de också får vara starka och kompetenta. Att man som man inte behöver vara ‘tuff’ utan att man också får vara mjuk. Att en mjuk och känslig man inte får höra hur omanlig osv han är, och därför börjar säga och göra saker som han egentligen inte står för, bara för att bevisa att han visst är man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s