Jag är inte rädd

Åtminstone inte räddare än jag var för ett halvt år sedan. Och jag förstår faktiskt inte vad de har sett och upplevt och märkt, de som plötsligt anser att vårt land är så hotat att de måste patrullera på gator och torg.

  
Och så läser jag kommentarer som den ovan. ”Vi behöver mer folk som står upp för landet & för att skydda våra kvinnor”. Tanken är säkert att jag ska känna mig tryggare av en sådan kommentar, men nej. Inte det minsta. Jag vill egentligen bara ropa: jag är inte din kvinna! Jag är inte din att skydda! Och jag vill faktiskt inte ha det beskydd som ges i samma andetag som det ska stås upp för landet. För det skyddet kommer alltid på nationalismens och rasismens vågor.

De flesta som våldtar finländska kvinnor är finländska män. De flesta som misshandlar finländska kvinnor är finländska män. Dessutom män som de litar på och lever nära. Det har vi alltid vetat. Var fanns ni då? Alla ni som vill patrullera nu?

Att tala om mig och andra finländska kvinnor som ”våra kvinnor” som ska skyddas mot ”dem” andas unken kvinnosyn försold i omsorg. Åtminstone i mina öron.

Jag tar tillbaka det jag sa i början. Lite räddare är jag faktiskt. Men inte för dem som de vill att jag ska vara rädd för.

10 reaktioner på ”Jag är inte rädd

 1. Fast att finländska män våldtar mer än utländska stämmer inte. Om man tar procentuellt hur många finska män som finns i landet och hur många utländska det finns och hur många av dem som våldtar, så är det de utländska som våldtar mera rent procentuellt!

  • Hur du än räknar förändras inte det faktum att det är de finska männen som står för en överväldigande majoritet av alla våldtäkter i det här landet och då bara på basen av statistiken. många experter är ju överens om att det finns ett enormt mörkertal här eftersom den finska mannen föredrar att våldta inom bekantskapskretsen, släkten, äktenskapet.

   Inom vissa invandrargrupper är antalet våldtäktsmän i förhållande till den manliga befolkningen större än den är bland finländarna. Märkväl att antalet våldtäktsmän med annan än finsk härkomst ändå är liten jämfört med mängden finska våldtäktsmän.

   Det är finska män som våldtar och det är dessa finska män som nu verkar oroliga för att män från andra länder ska våldta på deras revis.

   • Tack, Rofa, för din kommentar. Tyvärr väger den ju lite tyngre än min för att du är man. Och det är inte ditt fel. Det gör mig bara lite extraglad eftersom det är så viktigt att också män tar ställning och för kamp.

  • Tack för din kommentar, Emma. Rent procentuellt är risken störst att jag blir våldtagen i mitt eller någon annans hem. Och så länge jag bor i Finland är risken störst att jag blir våldtagen av en finländsk man. Så tänker jag.

 2. Måste säga att jag inte förstår vad problemet är? Så länge dessa patrullerande människor inte själva begår brott gör de ju ingen skada! Självfallet har de inte rätt att ta lagen i egna händer eller utan orsak utöva våld mot någon, men om de ser att ett brott håller på att begås måste de väl ha rätt att ingripa och förhoppningsvis ha möjlighet att förhindra brottet (inom ramen för vad som är lagligt såklart) innan det sker? Jag menar personligen är jag mycket tacksammare om någon lyckas hindra en våldtäkt på t.ex. min syster INNAN den skett än om den sker och personen åker fast för då är ju skadan redan skedd och det gläder knappast mycket i det skedet. Jag är alltså bara glad om det finns folk som bara med sin närvaro kan avskräcka folk från brottslighet, så länge lagen följs även från de patrullerandes sida!

  • Med tanke på vilken organisation som står bakom patrullerandet (en klart rasistisk sådan) så är det ju ganska klart att detta är en invandringsfientlig kampanj snarare än att värna om kvinnor och folk överlag..

  • Jag förstår hur du tänker. Men jag är allergisk mot retoriken bakom de här patrullerna. Jag tycker inte om att ”skrämma” och ”avskräcka” från brott och undrar hur de ska lyckas bättre med det än andra människor i gatubilden gör. Jag har också svårt för att bli kallad ”våra kvinnor” som om jag skulle vara någon annans.

   Däremot hoppas jag att alla som ser att ett brott håller på att begås ingriper. Det är skrämmande om vårt civilkurage blivit så litet att vi inte längre kan räkna med det.

 3. Väldigt bra inlägg, jag håller verkligen med! 🙂 Som jag kanske redan hade kommenterat nånstans i din blogg (eller så var det nån annans blogg), det är inte invandrarna jag är rädd för (jag jobbar ju på flyktingboende ibland), utan utomstående finländare av det extremare slaget (i stil med dessa herrar) som jag kanske blir utsatt för under ett skift en vacker dag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s