Rostig som förälder

Redan några dagar före Arvid fyllde fyra månader började jag jobba igen. Och fler än en gång har någon frågat, oftast lite försiktigt och ibland lite burdust, om jag inte tycker mig ha missat något.

Självklart har jag det! Jag älskade varje dag jag var hemma med honom. Och varje dag Fredrik var hemma med Arvid var en dag som jag missade.

Men. Jag tror faktiskt att Fredrik skulle ha missat ännu mera om hans dagar med Arvid varit färre. Samhället och omvärlden förväntar sig nämligen att jag ska vara en närvarande och kapabel förälder med stenkoll och då blir jag lite grann just det. Så även om jag var hemma med Arvid bara fyra månader så upplevde jag aldrig att Fredrik blev den enda av oss som hade koll på läget. Det var inte så att han måste lämna en lapp åt mig med instruktioner när han sprang långlänk på lördagarna. Nej, vi var två föräldrae med full kontroll.

Och här tror jag att det omvända är mera ovanligt. En heltidsarbetande pappa till en bebis på fyra månader har sällan (men naturligtvis ibland – jag kommer på rak arm på åtminstone en) stenkoll på vardagen med bebisen. Han känner sig sällan lika säker, trygg och bekväm i föräldravarandet som mamman. Medan jag aldrig tappade bort det. Jag blev aldrig rostig som förälder.

Sedan Arvid var fyra månader och sedan Ingrid var sex månader har de haft två föräldrar som inte rostat. Två föräldrar som inte behövt instruktioner och lappar. Och jag tror det har varit bra för dem. Än i denna dag duger båda famnarna lika bra när Ingrid slagit sig. Än idag är det en lika liten (eller stor) katastrof vem av oss som än åker bort över natten.

Och för att kunna ge dem det gav jag gärna bort några månader till hemma med Arvid. Även om jag förstås gick miste om.

IMG_5471.JPG

2 reaktioner på ”Rostig som förälder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s