Alla helgons dag

Det är inte det att jag direkt avskyr halloween, det är bara det att jag tycker så väldigt mycket om alla helgons dag. Att pumpor och spöken och häxhattar har kapat typ vår enda kommersfria helg känns lite trist, att vi inte riktigt vågar låta döden och sorgen ta plats känns enormt sorgligt.

Jag tror nämligen att det gör oss gott att stanna upp och minnas. I en värld och tid där döden knappt finns är det viktigare än någonsin att minnas dem som en gång fanns och som inte längre finns. Minnas livets bräcklighet och ändlighet. Minnas tillsammans samtidigt.

Inte minst är det viktigt för att det gör oss tacksamma. En dag som alla helgons dag gör oss tacksamma för dem vi en gång hade men också tacksamma för dem vi fortfarande har.

Och tacksamheten; den är ju bara bäst. En högtid som hjälper oss att växa i tacksamhet måste vi värna om. Så länge vi gör det mest så må vi väl ställa ut en pumpa på trappan, men om orangefärgade ballonger skymmer sikten för det som på riktigt är viktigt här – då är det kanske bäst att låta dem vara. Vi ska inte låta halloween ersätta alla helgons dag. Vi kanske kan låta båda finnas om vi vill och kan, men om det blir svårt att kombinera zombier och gravljus ska vi nog alltid välja gravljus.

I år tycker jag för övrigt att du ska läsa Olivers mammas, och min vän Sandras, text om alla helgons dag med en tom famn. Och du ska också läsa Olivers pappa Nicklas text om sorg och saknad. Att de inte får ha sin Oliver hos sig är ofattbart. Att de får tro och hoppas att de får möta honom igen är ofattbart stort.

Jag tror att vi också i mötet med nattsvart sorg, som den som Olivers föräldrar har gått igenom, kan och bör landa i tacksamhet. Att vi är tacksamma för att våra barn lever är inte bort från dem som fått ta en stor förlust. Kanske tvärtom.

När du värdesätter det du har värdesätter du det som jag har förlorat. Så skriver Brené Brown i sin bok Mod att vara sårbar.

Amen, tänker jag. Amen.

One thought on “Alla helgons dag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s