Våga antasta

Jag känner henne inte så bra. Hon är min systers väns syster. Dessutom min svågers småkusin. Och min studiekompis. Men vi känner inte varandra så bra. Springer på varandra ibland. Har lätt att prata om viktiga saker. Men vi känner faktiskt inte varandra så bra.

En dag förra hösten skrev hon ett meddelande till mig. Hon och hennes familj behövde sova en natt i Helsingfors och den inplanerade sovplatsen var plötsligt inte möjlig. Så nu behövdes husrum för sju personer. Om två dagar. Hon hade funderat på vem hon skulle våga antasta och kom att tänka på mig.

De var naturligtvis välkomna. Med glädje. Kring elva på kvällen en onsdag i oktober kom de in i vår lägenhet och vi la dem att sova där de rymdes. Jag minns att två barn sov skavfötters i soffan. Jag minns att ett barn sov i den fåtölj som det går att fälla ned ryggstödet på. Jag minns att vi hade det ganska härligt och mysigt och trångt.

Men allra mest minns jag att jag var alldeles lycklig över att få vara en sådan människa som hon vågade antasta. Det finns mycket man kan säga om mig som faktiskt inte är speciellt smickrande, men jag vill verkligen vara en människa som man vågar antasta. Om man med antasta menar be om hjälp.

Det är ganska precis ett år sedan och i dag var det jag som antastade henne. Om man fortfarande med antasta menar be om hjälp. Jag bad henne skjutsa mig och Ingrid från minnesstunden till tågstationen. Nu talar vi inte en tågstation som ligger kring hörnet från församlingshemmet. Nej nu talar vi en halvtimme i bil. Och nu talar vi en kvinna som svarade att hon naturligtvis gör det. Med glädje.

Det kändes på något sätt lite vackert. Att vi åkte tillsammans från minnesstunden och pratade om hur frimodigt vi uppenbarligen ber varandra om hjälp. Att vi dessutom pratade om det på väg från just hans begravning gjorde det vackra ännu vackrare. För hjälpsam var han i sanning, den man som vi i dag sa farväl till.

Hans generösa kärlek räckte till så många.

IMG_6562

2 reaktioner på ”Våga antasta

  1. Så otroligt härligt att ha människor omkring sig som man vågar antasta och be om hjälp av! Det är ju också så mycket lättare att fråga när man vet att den andra hjälper med glädje och inte av tvång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s