Varandra

Det är snart sex år sedan jag skrev mitt mest lästa blogginlägg hittills. Du kan läsa det här. Det handlade om vacciner och jag skrev det baserat på den diskussion om HPV-vaccin som då pågick. Jag minns att jag blev chockad av att så många läste mitt inlägg. Och jag minns att jag blev chockad av att så många kommenterade och att så många av de som gjorde det såg på saken på ett så väldigt annorlunda sätt än jag själv gjorde.

Och gör.

För efter snart sex år tänker jag fortfarande på exakt samma sätt. Jag vet inte speciellt mycket mer om vaccin än jag visste då, men jag vet faktiskt mer om att inse var mina egna gränser går och det gör mig om möjligt ännu mer benägen att lita på dem som faktiskt vet betydligt mer än jag själv. Alltså läkarna. Alltså dem som några av kommentarerna till mitt gamla inlägg uppmanar mig att inte lita så blint på.

Jag känner inte tusen läkare, men jag känner faktiskt ganska många. De är allihopa människor som har valt att bli läkare för att de vill hjälpa människor och rädda liv. Jag blir alldeles matt av att det finns de som tror att läkare rekommenderar vacciner av ekonomiska intressen eller av ondska. Den världsbilden vill jag faktiskt inte ha.

Jag kan förstå rädslan för vacciner vi inte känner till – och igen måste vi väl vara ärliga med att nästan ingen av oss faktiskt känner till dem. Men jag kan inte förstå att den rädslan kan vara större än rädslan för en tillvaro utan vaccin. Vi har ju fått ett ganska beskt smakprov på en sådan tillvaro nu under år 2020 och jag tror att få av oss känner att vi vill ha mer av den varan.

Jag tror att vi behöver vaccin. Jag tror att vi behöver det för att skydda oss själva och för att skydda varandra. Vi har fått ett smakprov också på det här med att skydda varandra under år 2020 och mitt i skiten finns det ju något lite vackert i det. Tänk vad vi ändå är beredda att avstå från för att skydda dem som behöver beskyddas, trots att vi vet att de allra flesta av oss kommer lindrigt undan om och när vi drabbas.

På samma sätt resonerar jag när det kommer till vaccin. Vi tar det för varandra, för att många av våra allra svagaste inte kan ta det och för att det fungerar bara om alla som kan ta det faktiskt också tar det. Vi gör det för varandra. För vi tar hand om varandra.

8 reaktioner på ”Varandra

  1. Håller med! Träffade nyligen på en person som sa ”det här med corona är så överdrivet, som en vanlig förkylning bara”. ”Tja” sa jag, ”min pappa är 70+, bypassad, stentad, har diabetes typ 2 och är överviktig. Om han får corona kan han hälsa hem”. Personen i fråga har yngre föräldrar och friska barn. Hen har inte vaccinerat sina barn. Hen sprider vaccinkritiska åsikter runt sig. Livet blir så smalt. Så enkelriktat. Så själviskt. Jag, mitt och mina. Så länge vi har det bra så struntar jag i andra. Det är inte mitt problem att kalle har cancer, Lisa transplanterad, Elsa nedsatt immunförsvar. Det är ju nån annans problem. Varför ska jag ta ansvar över deras liv?
    Ps på tal om HPV vaccin. Kan jag välja sexpartners antal åt mina barn? Kan mina barn välja en partner som fortfarande inte haft en sexpartner? Jag har haft en(1!!) sexpartner. Jag har cellförändring som måste kollas upp med 6 månaders mellanrum. Mina barn är hpv vaccinerade…

  2. Så fint skrivet! Hoppas att många, många tänker lika. Läser din blogg men har inte kommenterat förrän nu. Har en dotter som är lika gammal som din yngsta. Måste bara tillägga Greta Gris kalenderinlägget var så prima!

  3. Väl skrivet! Blev så glad av ditt inlägg om HPV-vaccinet, även om jag aldrig skrev det då. Så småningom är det säkert dags för covid-vaccinet, även om jag har vissa allergier som gör att jag gärna diskuterar igenom frågan med en läkare först.

    Har skrattat gott åt toalettpappersinlägget ett antal gånger, tack för det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s