Någons goda berättelse

Jag knarkar vackra berättelser. Det är så ofantligt mörkt just nu utanför mitt novemberfönster och det är ännu mörkare ute i världen. Så jag suger i mig allt som andas hopp och ljus och framtidstro eftersom jag vet att det är bara ljus som kan vinna över mörker. Ljus. Och mörket har inte övervunnit det. 

Dessa mina ögon som har så lätt till tårar ska dagligen få gråta lite av glädje också. I går grät jag när Mr Carson förklarade sin kärlek för Mrs Hughes, båda gångerna. Och i dag grät jag när jag såg hur den här läraren börjar varje dag med att strö kärlek och komplimanger över sina specialelever. 

Någonstans är det ju min dröm han lever, den här vilt främmande läraren långt borta. Jag vill också se varje enskild elev i ögonen på morgonen och förklara hur jag glad jag är över att hen finns och dessutom i just mitt klassrum. Jag vill påminna dem om att de alla är unika och värdefulla och att de gör en skillnad och hjälpa dem att se den skillnaden. 

Men hur gör man det när man har trettio elever i det där klassrummet? En tight tidtabell och avgörande studentprov som hägrar? 

Jag vet en som vet. Han heter Roger och han var min lärare i gymnasiet. Han undervisade i religion och psykologi och det var definitivt inte bara ämnenas egen förtjänst att så många tyckte absolut bäst om de ämnena. Han såg oss. Trots att vi var många. Jag fick också ofta en känsla av att han såg vem vi var och skulle bli, bortom de stundvis rätt fula masker som tonårskriser och pubertet tvingade på oss. Han gav oss ämneskunskap men också livskunskap. Han berättade sådant som jag fortfarande kommer ihåg trots att jag för länge sedan glömt vad det var vi egentligen lärde oss just då. 

Jag kan inte minnas att han skulle ha sagt att han tyckte om oss. Med ord. Men han sa det med hela sitt väsen. Varje dag.

Någon Roger blir jag aldrig. Men han är en av orsakerna till att jag för ganska länge sedan ville bli lärare. Och han är en av orsakerna till att jag i dag försöker bli den bästa versionen som möjligt av mitt eget lärarjag. 

Han är en god berättelse att knarka i en mörk värld. 

Jag tror att vi alla kan vara någons goda berättelse just nu. Också jag. Också riktigt små lågor syns i riktigt tätt mörker. Och det är så ofantligt mörkt nu.

Advertisements

7 thoughts on “Någons goda berättelse

  1. Baserat på vad jag har läst här på bloggen och det jag hört om dig från andra människor, så skulle jag vilja vara din elev. Alla dagar i veckan. Jag är övertygad om att du är en Roger för någon.

  2. Jag minns också Roger! Den bästa läraren i gymnasiet -så tänkte jag då, och det är så jag minns honom än. Han är orsaken till att jag valde att studera filosofi. Han såg oss, visst gjorde han det 🙂

  3. Om du ens har lite av det Roger hade är du säkert en alldeles superbra lärare. När jag minns Rogers lektioner är det alltid med en varm känsla i magen, engagemanget, alla skratt och hur man på något vis bara förstod att han älskade att gå till sitt jobb.

  4. Instämmer helt med dig. Roger är Roger, kan ej kopieras. Och vi är många som direkt eller indirekt påverkats av honom. O försöker efterlikna för att ge eleverna tilltro för framtiden.
    På basen av dina texter är ja säker på att du ser eleverna som viktigare än det ämne du undervisar.

  5. Vi är nog många som minns Roger med värme då vi tänker tillbaka på gymnasietiden. Han var en fantastisk lärare på många sätt och redan det faktum att du vill sträva till att se dina elever som han gjorde gör dig till en bra lärare!

  6. Åååh Roger! Alltid så glad och snäll och hurtigt uppför trapporna, hans OH-papper skrivna med röd penna. Du e garanterat en Roger för dina elever!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s