Ännu en kvinna blev våldtagen

Samtidigt som jag önskar mig en tåligare själ finns det en annan själ som blivit ärrad, kanske för alltid. En kvinna blev våldtagen natten till söndagen i Jakobstad och för alla oss som någon gång levat nattliv på just de gatorna känns det helt overkligt. 

Overkligt känns det också att den största frågan nu är om ordet utländsk skulle eller inte skulle finnas med bland de signalement som används i efterlysningen på den misstänkta våldtäktsmannen. 

Jag förstår ju dem som tycker att lokaltidningen agerade fel när de valde bort just det ordet. Å andra sidan förstår jag också dem som applåderar beslutet. Med tanke på den diskussion som pågått sedan årsskiftet var det en hopplös situation, en strid som inte gick att vinna. Vilket val man än hade gjort hade setts som ett inlägg i debatten och nu valde tidningen det här inlägget. 

Kärnfrågan är i slutändan inte om den man som våldtog var utlänning eller icke-utlänning. Kärnfrågan är att ännu en kvinna blev våldtagen.

Det är ju det vi måste fördöma i första hand. Att hota med att säga upp prenumerationer och att prata om censur och kalla krig känns lite som att missa poängen. 

Och på sätt och vis kan jag förstå att det är en poäng man gärna missar. För det är ju så fruktansvärt vidrigt och skrämmande. Att det bara fortsätter hända. 

Arma värld. 

(Jag vet inte hur många gånger jag avslutat en text på det sätter nu. Alldeles för många. Men nog känns den arm – den här världen som blivit oss given. Sorgligt nog är den ju den enda värld vi har.)

3 reaktioner på ”Ännu en kvinna blev våldtagen

  1. ÖT förklarade sitt ställningstagande i en ledare i dag.Dvs de använde inte ordet ‘utländsk’ eftersom det inte ger någon nytta i utredningen. Utländsk kan betyda rikssvensk, tillfällig turist, afrikan, grek osv…Det hjälper oss inte att hitta gärningsmannen med andra ord.Det hade alltså inte att göra med en eventuell rädsla att uppvigla till rasism.

    • Jag förstår verkligen det där. Och jag tycker det är bra att ÖT kör en öppen och tydlig linje. Ordet utländsk är ju förstås ett besvärligt ord i det här sammanhanget. (Och i många andra också.)

    • Öh, utan tvekan hjälper det ju oss att hitta gärningsmannen, eftersom vi kan ta bort samtliga finska potentiella gärningsmän. Således så krymper ju antalet män som passar in på den beskrivningen i jakobstadnejden från ett par tusen till ett tiotal individer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s