35 frågor om 2020

Ni som hängt med ett tag vet att jag svarar på de här frågorna i början av januari. Varje år. Också i år.

1. Gjorde du något i år som du inte gjort förut?

De ät var inte direkt jag som gjorde det. Men barnen hade ju hemskola i två månader på våren och det var nog en tid som fick mig att göra mycket nytt och som på alla sätt kommer att finnas kvar i mitt minne.

2. Höll du några av dina nyårslöften?

För ovanlighetens skull gav jag faktiskt ett nyårslöfte. Jag skulle inte köpa några nya kläder alls på hela året. Jag höll det inte. Jag höll det fram till en dag i oktober när jag inte höll det mer. Och då började jag shoppa som om mitt nätshoppande skulle vara lösningen på coronakrisen. Det var det tyvärr inte. Nu har jag en massa nya klänningar och böcker och tallrikar (!). Och tänker göra ett nytt försök. Är det i år jag lyckas? Hoppas på det.

3. Fick någon du känner barn?

Jo! En av mina bästisar fick ett av de mest efterlängtade barn jag någonsin längtat efter. Andra bästa vänner fick också barn och vi fick därmed en ny guddotter. Hildes gudfar blev pappa och också andra vänner fick barn – jag kan ju inte räkna upp alla, men jag kommer speciellt ihåg när jag fick träffa lilla Petra första gången när hon var bara några dagar.

4. Dog någon som stod dig nära?

Nej. Men någon som stod min Ingrid nära. Och jag undrar om inte det är ännu värre.

5. Vilka länder besökte du?

Vilt nog hann jag ju besöka England och Liverpool med Fredrik, Ingrid och Arvid i februari och till Sverige hann jag vara två gånger innan allt blev som det blev. Galet nog var jag till Åland i mitten av november. Det är ju inte direkt att besöka ett land, men inte heller direkt att inte göra det.

6. Är det något du saknade 2020 som du vill ha 2021?

Absolut. Allra mest: att helt fritt och frimodigt kunna träffa människor. Förutsägbarhet. Att våga tro på att planer håller. Teater. Arbetsresor till Helsingfors. Riktiga möten i jobbets tecken med elever och föräldrar och lärare och småbarnspedagoger.

7. Vilket datum kommer du alltid att minnas?

15.10.2020.

8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?

Människorna. Alltid människorna.

9. Vilket var ditt största misstag?

På så där misstagsnivå: kanske någon bok jag läste som nog inte förtjänade den tid den tog. Men om vi pratar misslyckande, vilket jag egentligen tänker att är intressantare: att jag fortfarande kan förundras över hur märkligt jag kan se på mig själv ibland.

10. Vilket var ditt bästa köp?

Mina nya utebyxor.

11. Vad spenderade du mest pengar på?

Räntor och amorteringar. Lika trist som sant.

12. Vad gjorde dig riktigt glad?

Glass. Sommaren som blev en Andningspaus med riktigt stort A.

13. Har du varit sjuk eller skadat dig?

Verkligen inte. Nästan oförskämt frisk har jag varit. Men tacksam för det precis varenda dag.

14. Vilka låtar eller artister kommer att få dig att tänka på 2020?

KAJ:s Hej du människa. Jag hörde den visserligen första gången redan 2019, men 2020 blev den tillgänglig för mig närhelst jag vill höra den. Det vill jag ofta.

15. Mådde du bättre eller sämre 2020 än du gjort tidigare år?

Både ock. Stundvis det ena och stundvis det andra. Ett märkligt år var det ju ofrånkomligen.

16. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?

Möten med människor. Gudstjänster. Styrketräning.

17. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?

Samma som alltid: planlöst, meningslöst slösurfande. Lika förutsägbart som oorginellt svar.

18. Hur var din julafton?

Fin! Med tanke på omständigheterna och osäkerheten in i det sista var den till och med oerhört fin.

19. Blev du kär?

Fortsatte vara. Vill inget annat.

20. Vilket tv-program har varit det bästa på tv?

Jag tyckte väldigt mycket om nyaste säsongen av Crown.

21. Hatade du någon som du inte hatade förut?

Nå nej. Hatar faktiskt ingen. Tror ju att nästan ingen gör det. Kanske naivt.

22. Vilken var den bästa bok du läste under 2020?

Jag återkommer till läsåret 2020 i ett skilt inlägg, men Ulrika Hanssons Jaktlaget och Maja Lundes Snösystern var väldigt fina läsupplevelser under året som gick.

23. Vilken var din största musikaliska upptäckt?

Hade nog som vanligt ingen sådan. Jag är fortfarande inte mycket för musikaliska upptäckter.

24. Önskade du dig något som du fick?

Jag fick uppleva att jag är älskad, önskad och ämnad. Något större kan man väl inte önska sig.

25. Önskade du dig något som du inte fick?

Jodå. Mycket. Det var väl det som var att vara människa år 2020.

26. Vilken var årets bästa film?

Med tanke på att jag såg Frost 2 på bio två gånger kan jag ju inte svara något annat än den.

27. Vad gjorde du på din födelsedag?

Firade med sommarfamiljen.

28. Vilka var de bästa människorna du träffade?

Träffade nästan inga nya. Det var ju lite så. Men flera av barnens kompisars föräldrar gick från att vara människor man kommer överens om skjutsar och tidtabeller med till människor som är viktiga och fina och roliga vänner. Älskar att det är så.

29. Hur skulle du beskriva din klädstil?

En bra dag: hyfsat snygga leggings och stickad tröja. En vanlig dag: mina Lärkan-byxor och en diffus huppari.

30. Vad fick dig att må bra?

Att jag samma dag som skolorna stängde bestämde mig för att komma upp i 10 000 steg om dagen under den perioden. Har sedan hållit det varenda dag förutom en sedan den där marsdagen. Och förstås löpningen och läsningen. Men allra mest: Gud och människor. Också detta märkliga år gjorde de/ni mest för mitt välmående.

31. Vilken kändis var du mest sugen på?

Är fortsättningsvis tråkigt osugen på kändisar.

32. Vem saknade du?

Syster Matilda och hennes flock. Aldrig har de känts lika långt borta.

33. Vilken var din bästa månad?

Juli. Helt klart. Det var nästan som vanligt en stund. Nästan.

34. Finns det något du kunde ha gjort bättre?

Verkligen. Jag är ingen moralisk höjdare. Jag gör ofta så gott jag kan, men det borde verkligen vara bättre. Jag vill bli generösare och mer kärleksfull och mer nådig när jag blir stor. Jobbar på det hela tiden. Och jag säger inte att jag blir sämre, för det tror jag inte. Men framstegen får gärna vara större och snabbare och fler.

35. Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?

Den här frågan, alltså. Har den någonsin varit lika svår att svara på som efter det år som varit? Vi har vant oss vid att inte kunna säga något om läget en vecka fram i tiden, att säga något om ett helt år är ju helt galet. vem tror den här frågan att vi är?

Förra året svarade jag bland annat: Jag hoppas också på mer stabilitet och kanske till och med mer förutsägbarhet. Om det var mottot för 2020 och det blev som det blev så blir man ju onekligen lite ödmjuk.

Men vi kommer att gå in i nästa år med en kollektiv krismedvetenhet som inte liknar något annat jag har upplevt i mitt liv. Det finns mycket som är smärtsamt i det, men det finns också skönhet och styrka mitt i det. Och det finns en större ödmjukhet. Jag tror att många i vår del av världen trodde att vi nog var ganska trygga. Vi hade bevisligen helt fel. Vi har inte total kontroll, kan inte heller få det. Trots alla enorma framsteg mänskligheten gjort så finns det sådant som är utom och bortom vår kontroll. I bästa fall kan det här vara något som för oss närmare livets kärna och gör oss mer medvetna om vad som faktiskt spelar roll.

Med det sagt: jag tror att 2021 blir ett mera hoppfullt år. Ett roligare år. Ett lättare år.

Jag kan ha fel. Jag kan ha helt fel.

3 thoughts on “35 frågor om 2020

  1. Det sista tror jag är så viktigt, på många sätt går vi ju mot en lite mer oförutsägbar framtid (om den nu någonsin varit förutsägbar..) och då är det viktigt att ha med sig det som verkligen är viktigt ♥️ gott nytt år!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s