Gratis reklam

Lärarutbildningen behöver inte längre lägga några pengar på marknadsföring. Så länge medierna fortsätter skriva om läraryrket och så länge folk fortsätter kommentera får lärarutbildningarna en massa gratis reklam. 

För när man läser kommentarerna framstår ju läraryrket onekligen som ett mycket lockande alternativ. Det verkar ju som om lärarna jobbar bara några få månader om året och då dessutom bara någon enstaka timme före lunch och eventuellt någon efter. Det finns – om man ska tro kommentarerna – absolut ingen orsak för lärarna att klaga på någonting.

Så varför vill inte alla då vara lärare? Varför är då kön till lärarutbildningarna inte kilometerlång? Varför finns det då så enormt många lediga lärarjobb? 

Det är helt klart något som inte stämmer.

I mötet med kommentarerna är det frestande att börja försvara mig själv och mina kolleger. Att redogöra för den faktiska arbetstiden och visa på idiotin i att hävda att lärare jobbar så lite att de förlorat sin rätt att klaga på något alls. Men jag ids inte. Har inget behov av och inget intresse för. Du som är övertygad om att lärare bara glider runt på räkmackor; välkommen med och smaka på majonnäsen! Sist jag kollade var det inte speciellt svårt att komma in på en lärarutbildning eller få ett lärarjobb. De långa ledigheterna kan bli också dina! 

Men du vill ju inte. Något avskräcker tydligen. Något som inte ens sommarmånaderna biter på.

Jag har världens bästa jobb. Jag säger det ofta och jag menar det alltid. Jag är en nästan lika bra och förmånlig annons som kommentarsfälten. Men jag känner verkligen inte igen mig själv eller mitt jobb i kommentarerna. Inte alls.

Ledigheterna är ju typ det sista som driver mig. Jag tänkte aldrig ens på dem när jag valde min bana. Jag tänkte på min kärlek till ungdomar. På min dröm om att få göra en skillnad, inte för massorna men för människorna. Jag tänkte på att människomöten är det största som finns. På min passion för orden och berättelserna. På min ännu större passion för att få vara med och hjälpa unga människor att hitta sig själva och sina vägar. De ska snart bygga framtiden, jag tycker om att få vara med och bygga dem.

Allt det där gör att jag sällan klagar på mitt jobb. Nästan aldrig, faktiskt. Jag har valt det här jobbet själv (liksom rösterna i kommentarsfälten valt sina jobb själva) och jag skulle absolut välja det igen. Äldre kolleger vittnar om att det mesta blivit sämre. De kan ha rätt. Men det är fortfarande så mycket som är så bra. Inte lätt och inte kravlöst – men bra. Så arma bra.

Jag kräver inte att vi lärare ska ha det bättre. Men jag kräver att du som tycker att vi har det för bra går ett läsår i våra skor. Och jag kräver att du funderar på vad det är du egentligen säger när du säger att de som fostrar och formar framtiden borde ha det sämre. 


Jag i klassrum. 

Advertisements

7 thoughts on “Gratis reklam

  1. Bra rutit! 🐯Grrrrr! Ja vi behöver vara måna också om oss lärare så vi kan ge barn och ungdomar det bästa nu och för framtiden. Fortsätt med det Amanda!

  2. Den där kommentaren om att “men varför blev du inte själv lärare om du nu tror att det är så enkelt och man bara är ledig hela tiden” har jag läst förr i flera sammanhang, men det är inte så svartvitt heller. Jag hoppas innerligt att mina barn i framtiden inte behöver ha en lärare som blev lärare bara för att hen kunde stiga över ordet “avskräcker”, för att hen tyckte att lärarjobbet i alla fall var snäppet bättre än att det avskräckte. Att hen inte blev lärare bara för att man ju måste jobba med nåt. Jag hoppas att mina barn får ha lärare som ser det som sitt kall och något som hen var ämnad att bli. Alla är inte ämnade och passar inte att vara lärare oavsett vad.

  3. Såhär tänker jag: de flesta förstår säkert att lärare jobbar hårt men känner också att många andra jobb även de är väldigt tunga och svåra och gärna också skulle belönas med lika många och långa ledigheter. Kanske mer avund än missunsamhet då vi försöker pussla ihop våra semestrar för att lappa över lite av barnens ledigheter. Lärare är inte mitt kall men det som är mitt kall är också slitsamt nog för att vara värt samma ledighet.

    • För att reda ut det här med sommarlov så är de ju inte något lärarna får betalt för. Tidigare fick lärare lön 9 månader om året, i något skede gick man in för att dividera årslönen med 12 istället för med 9 och betala ut lön under alla årets månader. Men betalt för sommaren får man inte.

    • Jag tror också att många andra skulle vara värda samma ledighet, det är väl bara det att det sällan faller lika naturligt. Och vi har knappast råd med att alla skulle ha ledigt hela sommaren. Vi har ju knappt råd med grundläggande sjukvård på rimliga avstånd.

      Jag tror inte det är rätt väg att gå att hitta på annat jobb åt lärarna under sommaren eller att ta ifrån dem lönen då. I så fall har vi snart ett samhälle där bara bottennapp som inte får andra jobb vill vara lärare. Eller de passionerade och drivna som har en rik partner. Dålig väg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s