Tusen saker att göra

Hon är 14 år gammal och därmed giftasmogen, så nu finns risken att hon blir bortgift och därmed inte längre får gå i skolan. Hennes kunskap behövs, till skillnad från hennes mamma kan hon både räkna och läsa och hon är den som tar hand om familjens ekonomi. Hon är bara en av miljontals andra flickor i exakt samma situation men i dag fick hon ett ansikte och ett namn och det öde som är hennes och många andras blev genast så smärtsamt riktigt för mig som lever med ett så helt annorlunda öde.

Hon lever i en kultur där kvinnan ses som en halv människa och där ingen egentligen ifrågasätter det synsättet. Hon blir lite mer hel om hon gifter sig och hennes helhet växer ytterligare om hon får barn, men hel blir hon aldrig. Hon lever i ett land där kvinnor i snitt föder 6-7 barn och där både kvinnor och barn ofta dör i samband med förlossningar. I ett land där man inte riktigt vågar knyta an till ett barn under fem år, först när ett barn levt så länge vågar man börja tro att barnet kommer att överleva. I hennes hemland kostar kejsarsnitt en månadslön och kvinnan får inte själv avgöra om hon och hennes ofödda barn är värda den lönen, det måste en man göra. Hennes egen eller någon annan.

Tänk att hon och jag lever i samma värld.

Framför mig står en ung kvinna, bara några år äldre än jag, som lever i min värld men som var barnmorska några år i den unga kvinnans värld. Hennes berättelse rör mig till tårar, till obehag och till modlöshet. Men också till kampvilja.

Vi som har måste ge. Vi som kan se måste öppna våra ögon. Vi som vet måste agera.

Det finns tusen saker kvar att göra. Vad du gör är upp till dig, men av alla de tusen sakerna måste du göra något. Där borta eller här hemma, för kampen är ju verkligen inte slut här heller. I en tid där en man som söker jobbet som världens mäktigaste kan säga att han can grabba kvinnor by the pussy om han vill är det bara att kavla upp ärmarna.

Han och jag lever i samma värld.

Och jag hoppas så innerligt att mina barn ska få vara vuxna i en annan värld. I en bättre värld.

Advertisements

2 thoughts on “Tusen saker att göra

  1. …och i en tid när en kvinna som söker jobbet som världens mäktigaste kan säga att hon vill göra det lagligt att ta mörda barn några minuter innan barnet gör entré ur livmodern. En kvinna som är ett föredöme för så många andra kvinnor och män vill visa att vi människor har rätt att besluta att “mitt liv är viktigare än ditt” och därmed ta livet av personen i fråga. Samma tankesätt att dela upp människor i “viktiga” och “icke önskvärda” som praktiserades i bl.a. Tyskland på trettiotalet.

    På denna mäktiga post behövs en stark människa med hög moral, och varkendera av kandidaterna fyller det senare kriteriet i mina ögon. Men om kvinnan vinner, då är det en stor förlust i kampen för människors lika värde.

  2. En konkret sak man kan göra är att komma med i kampanjen “We see you” för mänskliga rättigheter i Finland på olika sätt. Ingen behöver göra mera än den orkar, men varje liten insats behövs. Bara att namedroppa den i samband med texter som den här som är så fina och berör just det vi tillsammans behöver arbeta för är en fin insats. Därför tar jag mig nu, igen, friheten att skriva om “We see you” i ditt kommentarsfält Amanda. Hoppas det är okej! Jag tror nämligen att vi inte kan nå förändring om vi inte tydligt arbetar tillsammans för det här så att våra små röster tillsammans kan bli en stor. Och vi behöver också komma oss för att aktivt göra något utöver orden. Vi kommer till exempel snart starta en kampanj där människor kan tända ett ljus för Migrationsverkets offer utanför Migrationsverket och de finska ambassaderna i världen. Till exempel för min bästa vän, som fick avslag på sitt asylbeslut i tisdags trots att han är tydligt mordhotad i sitt hemland och flydde en dag efter att det sista hotet kom.

    Det finns en tydlig röst i Finland emot allas lika värde, mänskliga rättigheter och där vi som står upp för de värderingar tystas, förminskas och förlöjligas. Det narrativet saknar nu en tydlig motvikt som vi tillsammans behöver skapa. Och de asylsökande som nu, likt min vän, drömmer mardrömmar om nätterna behöver få se att det finns människor som vågar sticka ut för deras skull. Människor som tycker att det lilla pris de betalar genom att kanske ses som obekväma är mindre än priset de asylsökande måste betala för rasismen och den främlingsfientliga flyktingpolitiken. För några nätter sen drömde min vän att han blev överfallen av ett enormt kattdjur, men att någon höll händerna för munnen på honom så att han inte kunde skrika. Vi som kan behöver tala för honom och tusentals andra som inte har någon röst i vårt samhälle och som nu mår mycket, mycket dåligt.

    Vi som är närståendevårdare och medberoende för dem som insjuknat i den främlingsfientliga flyktingpolitiken och rasismen har det mycket tungt just nu, så det behövs fler människor som gör det de kan. Inte mera än de orkar och hinner, men det de kan. Skicka gärna ett meddelande till We see you via facebooksidan om det är något som intresserar. Man kan t.ex. skriva “Jag vill göra något, men vet inte vad jag kan göra.” Vi hjälper vidare. Tack till dem som vill bära lite av det här med oss.

    Hälsningar Lina Teir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s