Ge bort pengar

Varje gång man andas något om att ge bort pengar kommer cynikerna fram. De smarta och kritiskt tänkande. De som vill påminna oss andra om att det mesta av det vi ger bort ändå hamnar i något svart hål eller att det ju är omöjligt att veta hur stor andel av våra pengar som faktiskt tjänar någon hungrig och fattig.

Och jag förstår kritiken. Förstås. Men jag vågar ändå påstå att det inte finns något svartare hål än ännu en tröja som jag använder fyra gånger och sedan gör mig av med. Hur jag än vänder och vrider på saken så kommer den där tröjan inte att ge någon nödställd någon hjälp. Hellre får ens en liten del av summan landa rätt än att hela summan blir fel från första början.

Det finns också de som gärna vill poängtera att det finns något hycklande över att köpa sig ett gott samvete genom att ge bort en del av sina pengar till välgörenhet. Om det vore så enkelt! Goda samveten är inte till salu och jag kommer troligtvis aldrig att ge bort så mycket att samvetet får vila. Tyvärr. Men jag ger ju inte bort pengar för att det känns rätt, jag ger bort pengar för att jag tror att det är rätt.

I våras läste jag boken Det liv du kan rädda av Peter Singer. I boken uppmanar Singer alla att ge minst fem procent av sin lön till välgörenhet. Fem procent. Minst. Och med alla menar han alla oss som ibland köper något drickbart trots att vi bor i en del av världen där det finns gränslöst med rent dricksvatten i kranen. Har vi råd att köpa vätska när vi inte måste så har vi råd att ge bort pengar, menar han. Vilket betyder att han menar mig. Just mig.

I mina ögon spelar det inte så stor roll hur mycket jag ger, till vad jag ger och varför jag ger. Kanske mina motiv är egoistiska och av mindre ädel art. Kanske min summa är för liten. Kanske min mottagare inte kan erbjuda total genomskinlighet. Jag tror på att göra det rätta ändå. Och jag tror att vi strilar det här brutalt individualistiska samhället i ögonen varje gång vi ger bort av de pengar som världen vill få oss att tro att vi gjort oss förtjänta av. Det är som om vi avslöjar en stor, fet lögn varje gång vi väljer någon eller något annat framom oss själva.

Kanske det är hopplöst naivt av mig att tro så. Kanske jag borde tänka mera kritiskt och hålla hårdare i mina hårt förvärvade pengar. Eller så kanske inte. Ja, ju mer jag tänker på saken, desto mera tror jag faktiskt att det är det där andra. Kanske inte.

Troligtvis inte.

Advertisements

5 thoughts on “Ge bort pengar

 1. Man jag tror också att vi måste sluta inbilla oss att “välgörenhet” måste vara en handling separerad från konsumtion. Det måste inte vara en peng du stoppar i någon börs veckorna innan jul för att det ska bidra till ett bättre samhälle. Själv är jag som sagt dålig på regelrätt välgörenhet, men jag är ganska bra på att handla med eftertanke i andra sammanhang. Det räddar kanske inga liv, men medmänniskors livskvalitet kan man också förbättra genom att tänka lite på hur och var man handlar. Köpa julskinkan via en REKO-ring eller att handla julklappar från specialaffärer kan vara ett sätt att öka människors livskvalitet i ens närhet. Att köpa kaffe och kläder där arbetarna fått vettiga löner kan vara ett annat sätt att hjälpa till att få upp levnadsstandarden i fattiga länder.

  Mikrolån tycker jag också verkar som ett bra sätt för mottagaren att slippa vara så tacksam för allmosor. Istället betalar man tillbaka sitt lån med ränta och har därmed åstadkommit sina framgångar själv. Skillnaden är bara att man alls får lånet till att börja med.

  Däremot har ju tvättäkta välgörenhet sin plats när det gäller plötsliga katastrofer som krig och jordbävningar. När hjälp behövs snabbt och tillfälligt.

  Så tänker jag i ämnet i alla fall. 🙂

  • Absolut! Bra poäng. Att inte köpa alldeles för billiga kläder kan också vara ett sätt att ge av det man har. Jag håller helt med. Men tror att båda vägarna har en plats, både medveten konsumtion och givande.

 2. Jag är månadsgivare hos bl.a. Röda Korset. Idag ringde de upp och frågade varför jag skänker pengar. Jag svarade: för att jag kan. Sedan höjde jag mitt belopp med det dubbla och slutade prenumera på två tidningar ( som jag ändå aldrig läste). Det kändes rätt. Jag tycker om tanken som säger mig att jag är med och hjälper till i Syrien och Västafrika. Jag tror på den som ringde från Röda Korset och sa att mitt bidrag gör skillnad för någon.

 3. Oj vad glad jag är över att ha snubblat över din blog! Både du och JennyJ (i kommentaren) för fram livsviktiga saker. Och faktum är att jag inte ens tror att det är naivt att ha den inställning du har, jag tror att det är just den inställning som behövs för att vi ska kunna förändra på djupet det som inte fungerar. Vi som bor i väldfärdssamhällen har råd att vare sig det är via uppköp eller inbetalningar stöda de som materiellt har det sämre än vi. Sedan är ju en annan sida av kakan att jag ju tror att vi i vår tur skulle ha en hel del att lära av dem vi hjälper med våra pengar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s